The New York Times: Росія взяла на озброєння надувні танки і літаки

The New York Times: Росія взяла на озброєння надувні танки і літаки

Фото
Укрінформ
Росія виявляє все більше інтересу до операцій, покликаних обманювати. Ідея полягає в тому, щоб ніколи не зізнаватися про свої істинні наміри, завжди заперечувати свої дії і застосовувати всі засоби

Про це пише The New York Times.

Десь у російській глибинці на полі раптово виникає винищувач «МіГ-31», а через кілька хвилин – зенітно-ракетний комплекс. Потім літак і ракетна установка зникають, так само швидко, як з’явилися.

«Якщо вивчити великі історичні битви, побачиш, що кожен раз перемогу приносять виверти, – каже військовий інженер Олексій Комаров. – Ніхто ніколи не перемагає чесно».

Комаров завідує продажем продукції військового призначення в компанії «Русбана», яка робить теплові аеростати, а також постачає Міністерству оборони одну з маловідомих російських військових загроз – зростаючий арсенал надувних танків, літаків і ракетних комплексів, пояснює автор.

Працівники компанії виготовляють найпередовіші зразки «м’якої сили» – муляжі техніки, які навіть з відстані в 300 ярдів виглядають абсолютно натурально, а також можуть з’являтися і зникати всього за кілька хвилин, йдеться в статті.

Видання зазначає, що Росія виявляє все більше інтересу «до операцій, покликаних обманювати. Ідея полягає в тому, щоб ніколи не зізнаватися про свої істинні наміри, завжди заперечувати свої дії і застосовувати всі політичні і військові засоби, щоб забезпечити своїм військовим переваги, які дає несподіваність. Військові аналітики називають доктрину «багаторівневою». Автор вважає, що в ній немає різниці між камуфляжній одягом, що маскує солдата під кущ, і політичною дезінформацією або замовчанням в верхах.

«Нещодавні застосування військ Росією почалися з операцій, де була задіяна ця доктрина: з таємничих, буквально замаскованих солдатів в Криму в 2014 році, з солдатів, які, як стверджувалося, «проводили відпустку» або «діяли добровільно» на Східній Україні, а також з «доставки гуманітарної допомоги повітрем» в Сирію в 2015-му», – цитує ZiK.

«Експерти побоюються, що наступним театром подібної тактики стане регіон Балтії», – зазначає автор.

Аналітики висловлюють різні гіпотетичні сценарії. «Наприклад, старий російський військовий корабель, імітуючи поломку механізму, сяде на піщану мілину в Балтиці. Незабаром для його «охорони» будуть розгорнуті морські піхотинці», – пише газета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-