Питання зброї для України може бути переглянуте після виборів у США - Чалий

Питання зброї для України може бути переглянуте після виборів у США - Чалий

Укрінформ
Українська сторона очікує, що закон H.R. 5094 "Про підтримку стабільності й демократії в Україні", проголосований у середу Палатою представників США, буде затверджений в Сенаті і підписаний президентом до кінця нинішнього року.

Так прокоментував у четвер у Вашингтоні перспективи подальших законодавчих дій посол України в США Валерій Чалий, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Цей закон зараз проголосований в Палаті представників, далі його "дзеркальна" версія буде проголосована в Сенаті сподіваюсь, цього року. Думаю, президент Сполучених Штатів – Барак Обама – підпише його", - зауважив український дипломат.

Він спрогнозував, що це може статися навіть до грудня – між президентськими виборами в Сполучених Штатах і початком роботи 115-ї сесії Конгресу.

Посол уточнив, що поки не може підтвердити, що Сенат уже має так звану "дзеркальну" (ідентичну – ред.) версію цього закону, щоб почати процедуру його розгляду та затвердження. Але, підкреслив він, Посольство України постійно працює в рамках того, що може робити.

"Можу сказати відверто, що з сенаторами і у відповідних комітетах Сенату ми це питання обговорювали. Ту інформацію, яка потрібна від української сторони, була представлена", - зауважив Чалий.

Коментуючи зміст документа, прийнятого нижньою палатою Конгресі США, посол наголосив на важливості "цілого блоку питань", пов'язаних не тільки з невизнанням окупації Криму, але й додатковими механізмами санкцій.

"Вперше на законодавчому рівні визначена чітка заборона для всіх державних структур будь-якої активності на території півострова, яка йде врозріз з підходами міжнародного права", - зауважив дипломат.

Він також зазначив, що закон містить положення, пов'язані з санкціями.

"Сьогодні, наприклад, санкції затверджуються розпорядженнями Барака Обами, а тут уперше це буде оформлено чітко на законодавчому рівні. Крім того, це ще один сигнал двопартійної підтримки України, який надходить з Вашингтона.", - підкреслив Чалий.

Що стосується положень закону про летальну зброю, за словами посла, "це був би дуже потужний сигнал, в першу чергу, для Росії". Сьогодні позиція Білого дому дійсно не дозволяє повною мірою використовувати ці можливості.

"Але я не виключаю, що це питання може бути розглянуто після президентських виборів у США", - наголосив посол.

У цьому зв'язку він зауважив, що зараз відбувається підготовка законодавчої основи для того, щоб у разі прийняття такого рішення дуже швидко застосувати всі механізми.

"Законодавчі механізми двопартійної підтримки є, суми, виділені на такі види озброєнь, є і це можна зробити", - сказав дипломат.

Водночас, він підкреслив, що зараз Україна почала швидше отримувати оборонне обладнання зі США, про яке говорилось уже давно – безпілотні апарати, захищені засоби зв'язку, контрбатарейні радари.

"По суті, це великий комплекс оборонної зброї, що рятує життя і дає можливість встановити мир в Україні", - підкреслив дипломат.

Як раніше повідомляло агентство, палата представників США (нижня палата Конгресу США) одностайно схвалила закон H.R. 5094 "Про підтримку стабільності і демократії в Україні", раніше підтриманий Комітетом у закордонних справах.

Співавторами документа виступили близько 40 конгресменів від Демократичної та Республіканської партій. Перед його підписанням президентом США ідентичний за змістом законопроект має бути підтриманий Сенатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-