Нацменшини застерігають від поширення ксенофобії в Польщі

Нацменшини застерігають від поширення ксенофобії в Польщі

Укрінформ
Нацменшини Польщі наголошують на зростанні проявів ксенофобії і національної нетерпимості у країні і закликають владу країни запобігти актам насилля на цьому грунті.

Про це йдеться в листі представників нацменшин у спільній Комісії уряду та національних та етнічних меншин, яке є в розпорядженні Укрінформу.

“Останнім часом у нас складається враження щодо наростання хвилі актів, які базуються на нетолерантності, або прямо порушують основні громадянські права щодо публічного і відкритого декларування своєї національної чи культурної приналежності чи вживання іноземних мов, зокрема мов меншин”,- йдеться в заяві.

Серед цих подій нацменшини називають нещодавнє побиття у варшавському трамваї професора місцевого університету за розмову зі своїм німецьким колегою німецькою мовою чи побиття радикальними польськими націоналістами української релігійної процесії у Перемишлі. 

У ній підкреслюється, що ці дії викликають спротив і побоювання з боку нацменшин. Вони також “знижують рівень довіри до держави, повноправними громадянами якої вони є”.

На переконання представників нацменшин в Польщі, органи правопорядку намагаються протидіяти цим явищам, але цього замало у світлі того, що кількість цих актів насилля останнім часом збільшується.

У листі представники нацменшин також рішуче засудили прояви ксенофобії, які спостерігаються останнім часом щодо поляків у Великій Британії і звернули увагу, що польська влада рішуче на це відреагувала.

“Закликаємо також польську владу до такої ж рішучої реакції, яка засуджуватиме радикальний націоналізм і ксенофобію в Польщі. Цей голос повинен бути спільним, незважаючи на політичні поділи”,- йдеться в листі. 

Представники нацменшин закликали владу скликати додаткове засідання спільної Комісії уряду та національних та етнічних меншин у цій справі. 

У відповідь на заклик нацменшин в уряді Польщі вирішили провести це засідання 5 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-