У ПАРЄ закликали Європу допомогти мігрантам

У ПАРЄ закликали Європу допомогти мігрантам

Укрінформ
Учасники Європейської конференції голів парламентів Ради Європи закликали національні парламенти та суспільство розділити відповідальність за долі біженців.

Про це йшлося у виступах фактично всіх промовців, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ніхто з нас не забуде Aйлана, трирічного сирійського хлопчика, який потонув, намагаючись досягти берегів Європи, ставши символом людської трагедії, на яку Європа не може знайти відповідь. Спірне питання проілюструвало напруженість між національними інтересами і необхідністю солідарності та розділення відповідальності», - заявив президент ПАРЄ Педро Аграмунт.

Він підкреслив, що не завжди вдавалося гарантувати кільком поколінням іммігрантів відчути себе частиною європейської спільноти. «Залученість суспільства є найсильнішим щитом проти сили екстремістської пропаганди. Ми не будемо забувати, що сталося на (норвезькому острові) Утої, де екстремістська ненависть вбила стільки молодих людей», - нагадав президент ПАРЄ.

Темі міграції і кризи біженців в Європі, ролі і відповідальності парламентів у подоланні її наслідків присвятили свої доповіді спікери парламентів Греції та Угорщини Ніколаос Вуцис та Ласло Кьовер. 

«Угорщина витратила з національного бюджету у 2015-2016 роках на потреби мігрантів та подолання наслідків міграційної кризи 530 млн євро», - сказав Кьовер.

А голова Великих національних зборів Туреччини Ісмаїл Кахраман розповів, що на подолання наслідків міграційної кризи Анкара витратила понад 1 млрд євро, крім того, ще 500 млн євро були надані міжнародною спільнотою.

«Міграція була і залишатиметься нездоланним явищем сьогодення і майбутнього», - заявив колишній мігрант з СРСР та спікер Кнесету Ізраїлю Юлій-Йоель Едельштейн, додавши, що «парламентарії зобов’язані зменшити труднощі, які переживають мігранти».

Водночас генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд назвав викликом для національних парламентів «постійній популізм у європейських суспільствах». «Що особливо турбує, так це імітація у політиці. Те, що було неможливим ще 5 років тому, тепер вважається прийнятним», - заявив він і закликав парламенти стати «голосом розуму». 

Ягланд додав, що «коли дебати перетворюються на істерику, національні парламенти повинні бути джерелом аргументованих обговорень, заснованих на фактах».

Як повідомлялося, сьогодні у Страсбурзі відкрилася дводена Європейська конференція за участю глав парламентів 47-ми держав-членів Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-