Лагард прокоментувала позицію МВФ по Україні

Лагард прокоментувала позицію МВФ по Україні

Укрінформ
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард загалом позитивно оцінила зусилля українського уряду щодо відновлення економіки в нинішній кризовий період, назвавши акценти, на які потрібно звернути увагу в подальшому.

Про це, як повідомили у Фонді, вона зауважила під час засідання Виконавчої ради Фонду по Україні, що відбулося в середу, передає Укрінформ.

"Україна проявляє початкові ознаки відновлення попри складні зовнішні умови та важку економічну кризу. Активність набирає обертів при тому, що інфляція швидко відступила, крім того підвищується рівень довіри", - надала оцінку Лагард.

Вона зауважила, що соціальні та економічні витрати внаслідок кризи в Україні були високими, втім, як очікується, економічне зростання буде ще вищим у майбутній перспективі.

"Цей прогрес багато в чому завдячує реалізації програми влади, в тому числі, розумній макроекономічній політиці, сміливим крокам щодо приведення тарифів на енергію до рівня відшкодування витрат, а також заходів з відновлення банківської системи", - сказала глава Фонду.

Водночас, вона звернула увагу, що для досягнення цілей програми МВФ для України, уряду потрібно повністю імплементувати визначену раніше політику, враховуючи "значні виклики в майбутньому".

Як підкреслила Лагард, для забезпечення середньострокової стійкості Україні потрібен подальший прогрес у фінансових реформах.

"Владі потрібно уникати змін у податковій політиці, які призводять до зростання дефіциту. Акцент має бути зроблений на поліпшенні податкового та митного адміністрування", - наголосила директор-розпорядник.

Крім того, вона звернула увагу на пенсійну реформу, яка повинна зменшити великий дефіцит Пенсійного фонду та довести пенсії до "стійкого рівня" впродовж часу.

Глава Фонду також згадала про грошово-кредитну політику та реформи фінансового сектора в Україні, які "почали приносити результати". За її словами, пріоритетом тут має стати скорочення інфляції, відновлення міжнародних резервів та поступова відмова від адміністративних заходів, що досі мають місце. Важливо також здійснити "перебудову й роздержавлення держпідприємств" та запровадити кримінальне переслідування випадків корупції на високому рівні, додала Лагард.

Окремо глава МВФ підкреслила необхідність завершення реструктуризації суверенного боргу України, що належать приватним власникам облігацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-