Любов Непоп, посол України в Угорщині
Пріоритетами у відносинах України з Угорщиною є взаємодія проти російської агресії
14.09.2016 09:00

- Серед проблемних питань у взаємодії України й Угорщини відзначаються «експансивна» політика Будапешта стосовно захисту інтересів угорської національної меншини на Закарпатті. Йдеться про масову видачу українським угорцям паспортів сусідньої держави, що розглядається як загроза національним інтересам України. Як українська дипломатія у Будапешті може сприяти запобіганню фактору угорського сепаратизму в Україні?

- Вважаю, що дуже важливо розділяти питання допомоги угорській меншині і питання сепаратизму. Між цими речами не можна ставити знак рівності.

Угорщина традиційно була і залишається країною, яка приділяє особливе значення підтримці закордонних угорців, і така політика стосується не лише відносин з Україною. Для Будапешта надзвичайно важливо, щоб між Угорщиною та закордонними угорцями зберігався зв'язок. Ми так само зацікавлені в тому, щоб він зберігався між Україною та українцями, які проживають в Угорщині. При цьому, на моє переконання, ми маємо працювати з тим, щоб така взаємодія сприяла зміцненню ролі двох національних меншин у зближенні наших держав та в розвитку двосторонніх відносин.

Для нас є важливим розуміння з боку Будапешта, що, допомагаючи Україні, Угорщина допомагає і українським угорцям. Адже всі громадяни України зацікавлені у подоланні російської агресії, відновленні територіальної цілісності та миру в нашій державі. Угорська меншина в цьому плані не є винятком.

Щодо подвійного громадянства. Ви знаєте, що Україна не визнає подвійного громадянства. Ми запропонували угорським колегам проведення консультацій з цього приводу.

І про найболючіше питання - сепаратизм. Ми маємо бути готовими до того, що радикальні заяви можуть з'являтися. Питання не у провокаціях, а в реакції на них і в офіційній позиції. Я вважаю, що ключовим тут є те, що офіційний Київ та офіційний Будапешт мають і надалі чітко стояти на позиціях непідтримки провокацій. Я є прихильником того, щоб ми разом їм запобігали.

- Ми надаємо великого значення розвитку взаємодії у форматі В-4+Україна і розраховуємо, що він і надалі буде активно використовуватися. В рамках взаємодії Вишеградської четвірки з Україною Будапешт курує питання сприяння розвитку малого і середнього бізнесу. Думаю, це та сфера, яка має важливе значення з точки зору економічного зростання України. У другій половині 2017 - першій половині 2018 року Угорщина головуватиме у В-4. Це надасть додаткові можливості й для нашої співпраці по лінії українсько-угорських відносин.

Нещодавно можливості співробітництва України з В-4 були обговорені на зустрічі глав урядів під час економічного форуму в Криниці-Здруй. 

До речі, я хотіла би окремо виділити, що на прес-конференції за підсумками цієї зустрічі угорський прем'єр-міністр Угорщини Орбан наголосив, що і зараз, коли Євросоюз бореться з внутрішніми проблемами і спостерігається втома від розширення, країни В-4 залишаються друзями України і підтримують її якомога швидше наближення до ЄС. Він відзначив, що труднощі в ЄС не можуть бути причиною для того, щоб Україна не отримала безвізовий режим, адже європейська сторона має дотриматися даного в цьому контексті слова, і Вишеградська група є прихильником такого підходу. 

Хочу відзначити, що Будапешт у своїй підтримці надання українцям безвізового режиму був і залишається активним лобістом наших інтересів. В Угорщині розуміють, наскільки цей крок є важливим для нас. 

ВОЇНІВ АТО РЕАБІЛІТУЮТЬ НА БАЛАТОНІ

- Розкажіть про допомогу з боку Угорщини у питанні реабілітації поранених у результаті російської агресії українських військовослужбовців?

- Угорщина надає досить значну практичну допомогу Україні у подоланні наслідків російської агресії. Минулого року в Угорщині пройшов реабілітацію 21 український поранений, в цьому році Угорщина готова прийняти 20 наших військовослужбовців. Четверо вже пройшли курс реабілітації, готується до приїзду наступна група. Лікування здійснюється у Медичному центрі Збройних сил Угорщини в Будапешті, а реабілітація - у санаторії Центру в курортному місті Хевіз на Балатоні. Залежно від поранення кожен з цих періодів складає відповідно 3-4 та 2-3 тижні. Загалом, у середньому бійці перебувають на лікуванні протягом півтора-двох місяців. Специфіка медичної допомоги, що надають угорці, - лікування поранення кінцівок травматологічного характеру з можливістю здійснення протезування. Термальні води Хевіза допомагають повернути працездатність суглобам.

У жовтні до Угорщини приїде група українських військовослужбовців у рамках проекту «Зігрій душу солдату». Протягом тижня вони матимуть можливість пройти реабілітацію через мистецтво, натомість угорська громадськість отримає нагоду побачити картини, які наші солдати напишуть. Цей проект Посольство ініціювало у взаємодії з угорським бізнесменом Міклошем Інанчі. Нашу ініціативу підтримав і офіційний Будапешт. 

Крім того, Угорщина вже другий рік поспіль організовує відпочинок для українських дітей з сімей учасників АТО. В цьому році відпочило 700 наших дітей, у минулому - 650. 

- У заявах прем'єра Орбана говориться про необхідність дискусії довкола санкцій. В Угорщині звучать тези щодо їхньої неефективності у контексті виконання Мінських домовленостей та про негативний вплив на угорську економіку російських контрсанкцій. Одночасно в Будапешті також наголошують, що Угорщина дотримується спільної політики ЄС у цьому питанні. Як ви знаєте, Будапешт підтримав продовження секторальних санкцій проти РФ у червні цього року. Ми, зі свого боку, на всіх рівнях доводимо до угорських партнерів сигнал, що подальша підтримка в питанні санкцій є ключовою для нашої держави, і ми особливо розраховуємо на допомогу наших сусідів. 

Наша логіка полягає в тому, що потенційні економічні втрати не можуть бути причиною відмови від принципів та нехтування безпековими загрозами. Коли йдеться про сусідню країну, проблеми з нашою безпекою не можуть розглядатися як щось віддалене. Економічні ж виклики також можна долати разом. З цією метою ми запропонували активізувати наші бізнес-контакти, зокрема, як я вже згадала, провести візит міністра сільського господарства Угорщини в Україну, організувати декілька бізнес-форумів. Переконана, що ми маємо потенціал, який дозволить разом дати вірну відповідь на обмежувальні заходи Москви.

ІНФРАСТРУКТУРНИЙ ПОТЕНЦІАЛ: УГОРЩИНА МОЖЕ ПОСТАЧАТИ БІЛЬШЕ ГАЗУ УКРАЇНІ

- Київ і Будапешт мають великий спільний взаємовигідний інтерес у співробітництві у сфері енергетики. Чи розглядаються інфраструктурні, технічні можливості для збільшення обсягів постачання газу з території Угорщини до України?

- Існуючі технічні можливості транскордонних газопроводів сьогодні використовуються не на повну потужність, то ж у нас є потенціал для нарощування співпраці з використанням наявних можливостей. 

Угорщина надала допомогу Україні в організації реверсних поставок газу з Європи, і сьогодні угорський маршрут функціонує без проблем. 

Угорщина стала першою країною ЄС, з якою Україна у травні минулого року підписала угоду про транскордонне об'єднання газотранспортних систем (так званий Interconnection Agreement). Ці домовленості відкривають величезний простір для поглиблення нашої взаємодії.

Говорити про подальше розширення співпраці в цій сфері ми зможемо після того, як запрацюють додаткові газотранспортні маршрути. Мова йде, в першу чергу, про інтерконектор між Угорщиною та Словаччиною, який введено в дію в липні минулого року, але він поки що не використовується. Також очікуємо на реалізацію планів щодо будівництва газового інтерконектора між Угорщиною та Хорватією, який дозволить транспортувати газ із терміналу скрапленого газу (LNG) на хорватському острові Крк.

Окремо у питанні енергетики хочу відзначити, що Угорщина також виступає проти побудови політично вмотивованого газопроводу «Північний потік-2» та підтримує збереження транзитної ролі України. Для нас підтримка в цьому питанні є дуже важливою.  

«ВІРТУАЛЬНІ БІЗНЕС-МІСІЇ» ТА УКРАЇНСЬКІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УГОРЩИНИ

- Які інші інфраструктурні, торговельно-економічні проекти можуть бути актуальними і розглядаються сторонами для реалізації вже сьогодні та у майбутньому?

- Ми зацікавлені в активізації економічного співробітництва на всіх напрямках та рівнях. Як свідчить практика, більшого ефекту можна досягти, якщо зосередитися, насамперед, на секторальному співробітництві. Ми проробляємо можливість організації в цьому році бізнес-форуму в угорському місті Дебрецен. Попередньо плануємо зосередити увагу на таких галузях, як сільське господарство, харчова промисловість, машинобудування та туризм. 

З метою активізації двосторонньої співпраці, а також просування продукції українських товаровиробників з високою доданою вартістю на угорський ринок, у серпні Посольством спільно з угорською Асоціацією «Плацдарм на зовнішні ринки» започатковано другий етап угорськомовного проекту «Віртуальні бізнес-місії». Першим етапом зазначеного проекту, започаткованого у листопаді минулого року, була презентація економічного потенціалу Івано-Франківської області, інвестиційних проектів та експортних пропозицій підприємств області. Другим етапом стала презентація експортної продукції підприємств української приладобудівної галузі. 

Одним із пріоритетів залишається розбудова існуючих та побудова нових пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні. На теперішній час, на жаль, фінансові ресурси української сторони обмежені, і ми спільно з угорською стороною шукаємо шляхи залучення додаткових коштів для розбудови транскордонної інфраструктури.

Загалом, хочу сказати, що українсько-угорські відносини мають значний потенціал, і ми разом маємо працювати над його використанням.

Андрій Лавренюк, Брюссель – Будапешт

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-