Американські аналітики: Тримати ядерну зброю у Туреччині ризиковано

Американські аналітики: Тримати ядерну зброю у Туреччині ризиковано

Укрінформ
Аналітики заявляють про серйозні ризики захоплення терористами та іншими ворожими силами десятків одиниць ядерної зброї США, розміщеними на турецькій авіабазі Інджирлік.

Про це йдеться у доповіді вашингтонського аналітичного центру Stimson Center.

“Немає відповіді на запитання, чи змогли б США зберігати контроль над майже 50 ракетами В61, розміщеними на базі Інджирлік, у разі затяжного громадянського конфлікту у Туреччині”, - йдеться у доповіді.

Зазначається, що під час невдалої спроби державного перевороту 15 липня на базі Інджирлік відключили електроенергію, і турецький уряд заборонив американським літакам злітати або сідати тут. А потім командир Інджирліка був заарештований за обвинуваченнями у причетності до путчу.

"З погляду безпеки немає жодних причини ризикувати та продовжувати тримати приблизно 50 американських ядерних ракет на авіабазі Інджирлік у Туреччині лише за 70 км від кордону із Сирією”, - наголосив співавтор доповіді Лайс Хілі.

Крім цього, підкреслюється, що ця зброя має нульову користь на полі бою в Європі і занадто дорого коштує.

З огляду на це у доповіді рекомендується негайно вилучити всі одиниці ядерної зброї B61 з Європи і скасувати закупівлю B61s, які зберігатимуться в Європі.

Таким чином, вдасться заощадити понад $6 млрд і вивільнити додаткові військові сили і засоби, що можуть бути використані для зміцнення армії США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-