Генсек НАТО назвав дії Росії та тероризм основними викликами для Альянсу

Генсек НАТО назвав дії Росії та тероризм основними викликами для Альянсу

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав агресію Росії та тероризм основними викликами для Альянсу.

Про це він написав у своїй статті The Wall Street Journal перед зустріччю у Вашингтоні міністрів оборони країн коаліції по боротьбі з ІДІЛ.

"Від жаху теракту 11 вересня 2001 року до стрілянини в Орландо - Сполученим Штатам знайомий біль терористичних актів. Цей біль поділяють люди з Ніцци, Брюсселя, Стамбула та багатьох інших міст. А також мільйони, які втекли від ІДІЛ і війни в Сирії та мільйони інших, які все ще там залишились", - зазначив Столтенберг.

За його словами, "глобальна коаліція по боротьбі з ІДІЛ під проводом США досягла хороших результатів, але ця робота ще далека від завершення, вона потребує усієї можливої підтримки, і Альянс збільшує свою участь у цьому напрямку".

Водночас генсек НАТО підкреслив, що тероризм є не єдиним викликом, який стоїть перед Альянсом.

"Коли Росія незаконно анексувала Крим, це підірвало європейську безпеку. Москва продовжує підтримувати бойовиків на сході України в конфлікті, який забрав понад 10 тисяч життів", - написав він.

Генсек також наголосив, що Росія регулярно провокує союзників і партнерів по НАТО, нагадуючи про випадки, коли російські винищувачі здійснювали небезпечні маневри над кораблями США в Балтійському морі.

"У відповідь на більш жорсткі дії Росії НАТО здійснило найбільше нарощення своєї колективної оборони з часів холодної війни. Після кількох років падіння бюджетів витрати на оборону європейських союзників по НАТО і Канади в минулому році зросли. І вони будуть рости знову в цьому році", - зазначив Столтенберг.

За його словами, не може бути жодного сумніву, що якщо будь-який союзник зазнає нападу, це буде розглядатися як агресія проти всього Альянсу.

"Агресію зустрінуть війська усього Альянсу", - додав Столтенберг.

Генсек НАТО резюмував, що холодна війна - це історія, і вона має і надалі лишатися історією, а сам Альянс поряд зі збільшенням захисту прагне до змістовного і конструктивного діалогу з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-