Сейм Польщі 22 липня розгляне резолюцію щодо Волинської трагедії - депутат

Сейм Польщі 22 липня розгляне резолюцію щодо Волинської трагедії - депутат

Укрінформ
Польський Сейм (нижня палата парламенту) у середу ввечері, 20 липня, у другому читанні розгляне проект резолюції у справі вшанування жертв Волинської трагедії, а 22 липня планує проголосувати за цей документ.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Польщі повідомив депутат Сейму Польщі Марцін Свенціцький.

"Сьогодні ввечері відбудеться друге читання проекту резолюції, підготовленого партіями PiS (Право і Справедливість) і PSL (Польська селянська партія). У п’ятницю відбудеться голосування за цей законопроект", - заявив Свенціцький.

Програмою засідання Сейму Польщі на 20 липня передбачається півторагодинне обговорення проекту резолюції щодо Волинської трагедії у сесійній залі і вшанування жертв "геноциду, здійсненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої упродовж 1939-1945 років".

Як повідомлялося, напередодні відбулося перше читання проекту резолюції на об’єднаному засіданні комісій у справах культури і засобів інформації та зв’язків з поляками за кордоном. У робочій версії документа, зокрема, зазначається, що "Сейм встановлює 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами щодо жителів Другої Речі Посполитої".

7 липня Сенат Польщі (верхня палата) ухвалив резолюцію, в якій вшанував пам'ять жертв Волинської трагедії і запропонував Сейму встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти поляків.

В Україні та Польщі різне ставлення до трагічних подій на Волині та у східній Галичині 1943-1944 років. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі переконують, що в результаті етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та понад 10 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-