Що інкримінують

Що інкримінують "сину екс-мера Києва, який хотів полетіти в космос зі своєю кішкою"

Укрінформ
Маєток, в якому затримали сина Черновецького, може коштувати понад 1,5 мільйона євро

Як повідомляв Укрінформ з посиланням на низку іспанських ЗМІ, у вівторок, 12 липня, в Каталонії був затриманий син екс-мера Києва – Степан Черновецький. Цю інформацію відразу заперечив батько – Леонід Черновецький.

Втім, вже наступного дня іспанська преса поширила фотографії затримання 38-річного Черновецького, де той в кайданках супроводжується правоохоронцями до поліцейської машини. 

За публікацією джерела світлин – Жиронської Газети (Diari de Girona), на затримання Черновецького було направлено елітний підрозділ Автономної поліції Каталонії та підрозділ з спеціалізованих та насильницьких злочинів  Національної поліції Іспанії. 

Як вказує це каталонське ЗМІ, а також – місцеве видання Ель-Пунт-Авуі, Степан Черновецький був затриманий в будинку, що за номером 50 на проспекті Платджес селища С’Аро, де й проживав. На кадрах повітряної зйомки сервісу Google «Карти» видно, що за цією адресою – справді елітний маєток. 

Будинок та прилегла територія з басейном відрізняються своїм масштабом, як від сусіднього маєтку, так і серед іншої довколишньої нерухомості.  Будинок, де проживав та був затриманий Степан Леонідович, є одним з найближчих до лінії моря та за поверхневою оцінкою – через порівняння з наявними пропозиціями місцевих порталів продажі нерухомості – його вартість може сягати понад 1,5 мільйона євро.

Примітно, що С'Аро знаходиться лише за 70 км від селища Емпуріабрава, де в 2014 році «Українська правда» виявила будинок регіонала Ігоря Шарова, де мешкав син нардепа.

Затримання Черновецького-молодшого відбулося в рамках спецоперації робочої групи правоохоронних та податкових органів Іспанії під керівництвом одного з слідчих суддів Барселони у справі переслідування організованого відмивання грошей. 

Як вже повідомлялося, того ж дня в Барселоні та кількох каталонських містечках на узбережжі Коста-Брава було затримано тих, хто вважається членами «потужного кримінального угруповування»: ще 11 осіб, серед них – наразі достеменно невстановлені особи - росіяни та українці , а також – двоє вірмен – власник барселонського ресторану Арман Маілян з сестрою. 

При цьому, загаловки іспанської преси повідомляли про накриття «української мафії» в Барселоні, а Степан Черновецький називався «одним з мізків» групи.

А вчорашній огляд газети «Ель-Періодіко» вийшов під таким заголовком: «Степан Черновецький – син екс-мера Києва, що хотів полетіти в космос з своєю кішкою». Там же йдеться про «підкуп їжею» київських виборців. 

У день затримань силовиками проведено 16 обшуків з вилученням документів, зокрема і в будинку, де проживав Черновецький-молодший; накладені арешти на об’єкти нерухомого та іншого майна, банківські рахунки.  

Інкримінування затриманій групі пов'язуються із статтями за відмивання капіталів, підробку документів, податкові злочини.

На інструктаж справи слідчим суддею встановлено таємницю слідства. Тому деталі, зокрема і щодо затриманих, – прес-службами силовиків не розголошуються. 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура Іспанії повідомляє, що спецоперація протистоїть схемі, за якою в Іспанії створювалися чи купувалися комерційні організації, після чого на їх рахунки, в результаті тої чи іншої трансакції, переводилися кошти з компаній, зареєстрованих на Кіпрі та Віргінських островах, які і використовувалися для придбання в Каталонії нерухомості та елітних автомобілів. 

Іспанські прокурори вважають, що таким чином фігурантам справи вдалося відмити понад 10 мільйонів євро. Прокурорський прес-реліз стверджує, що розслідування базується на таких виявленнях:

-недостатнє пояснення джерела коштів;

-використання міжнародної бізнес-мережі із залученням компаній з офшорів;

-зв’язки використаних коштів з організованою злочинністю;

-відсутність легальних доходів, які б виправдати збагачення;

-наявність складних корпоративних структур, як прагнення приховати їхніх істинних власників через посередницькі компанії, розташовані в різних юрисдикціях;

-комерційні операції, які мають за мету імітувати законне походження коштів, зокрема через фіктивне кредитування, щоб виправдати ін'єкції грошей в діючі в Іспанії компанії для подальшого придбання майна.

У іспанській пресі ще вказувалося, що вже згаданий вірмен Маілян, чий ресторан міг бути «центром» групи та ще одним способом відмивання капіталу, також є власником кількох агенств з нерухомості. Чи саме через ці агенства проводилося купівлю-продаж майна за гроші з офшорів – невідомо.

Сьогодні, 14 липня, спливає можливий термін поліцейського затримання і іспанська феміда має визначитися з подальшею долею (процесуальним статусом та питанням обмеження волі) фігурантів цієї справи.

У будь-якому випадку, попереду -  не одне судове засідання найближчими кількома роками. І це – лише на фазі судового слідства для подальшого розгляду по суті іншим судом.

Та чи вдасться іспанцям довести, що всі ці фігуранти – дійсно кримінальна група осіб та взагалі, що хоча б хтось з них – юридично причетний до махінацій? Адже екс-міністр Колобов, раніше затриманий в Іспанії з не менш гучним процесом, вже на волі і без звинувачень.

Тим часом, МЗС України досі не коментує інформацію про затримання в Іспанії громадян України.

Слід зазначити, що це вже друга за два тижні гучна спецоперація проти відмивання коштів у Каталонії за схожою схемою. Раніше "накрили" угруповування росіян, зокрема, з тамбовської та таганської мафій, інших, серед яких і московські партійці «Єдиної Росії» Путіна. Їх підозрюють у відмиванні понад 62 мільйона євро через 192 об’єкти нерухомого майна.

Ще наприкінці минулого року з приводу розслідувань такого роду іспанський Генпрокурор запевняла, що «якщо знаходять хоч якусь ниточку – тягнуть за неї до кінця».  

Андрій Якубув, спеціально для Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-