На парламентських виборах у Японії лідирує коаліція прем'єра - екзит-поли

На парламентських виборах у Японії лідирує коаліція прем'єра - екзит-поли

Укрінформ
На виборах до верхньої палати парламенту Японії, за даними екзит-полів, лідирує урядова коаліція на чолі з прем'єр-міністром Шіндзо Абе.

Про це повідомляє DW.

"За наявними даними, політичні сили, що входять до очолюваної ліберал-демократами урядової коаліції, можуть отримати близько двох третин мандатів у палаті радників", - йдеться у повідомленні.

Приблизно стільки ж місць має урядова коаліція у нижній палаті парламенту - палаті представників.

Як зазначається, обидві партії, що входять до правлячої коаліції - ліберал-демократи та "Нова Комейто" - здобувають від 67 до 76 місць із 121 мандата. Водночас згаданим партіям належить 77 мандатів з другої половини місць, щодо яких голосування цього разу не проводилось. Таким чином коаліція наближається до здобуття двох третин голосів виборців. Адже всього верхня палата японського парламенту, що має значно меншу законодавчу силу, ніж нижня, налічує 242 місця. Щотри роки проводиться голосування щодо половини з них.

Як зазначають ЗМІ, ця перемога надає можливість коаліції "проштовхнути" зміни до конституції, на яких наполягає кабінет Абе. На думку прем’єра, чинна пацифістська конституція була нав’язана Японії союзниками-переможцями у Другій світовій війні та не відповідає національним інтересам.

Пропоновані зміни можуть уперше з часу завершення Другої світової дозволити участь японських військовослужбовців у військових операціях за кордоном. Наразі основний закон передбачає застосування військ лише для захисту території Японії, а нові зміни передбачають їх застосування і для захисту союзників у разі нападу на них.

Зміни до конституції вже підтримала нижня палата японського парламенту. Нині вони перебувають на розгляді верхньої палати.

Водночас критики нарікають, що запропонований урядом Абе проект нового основного закону не лише містить пункт про посилення ролі збройних сил, а також істотно обмежує основоположні права громадян. Плани уряду вже наражалися на рішучі протести з боку громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-