Спецслужбам Франції вдалося запобігти десяткам терактів

Спецслужбам Франції вдалося запобігти десяткам терактів

Укрінформ
Французьким спецслужбам вдалося зірвати десятки терактів, які готували бойовики терористичних угруповань та «радикальні елементи», і таким чином врятувати сотні, якщо не тисячі людських життів.

Про це йдеться у доповіді парламентської комісії з розслідування терактів 2015 року, про окремі деталі якої стало відомо виданню Le Figaro.

«Ми всі були мішенями», - цитує видання національного координатора розвідки Дідьє Ле Бре, який виступав під час закритого засідання парламентської комісії з розслідування терактів 2015 року. За його словами, переважна більшість терактів, які готувалися по всій країні одинаками або групою осіб, були зірвані французькими спецслужбами.

Згідно з даними видання, доповідь містить детальну інформацію про планування десятків нападів у Франції упродовж року, яким вдалося запобігти. «Деякі з них, такі як планування нападу на військову базу в Порт-Вандр, коли три терористи планували відтяти голову старшому офіцеру, або спроба теракту у жовтні 2015 року проти військових з бази Тулона, відомі. Інші залишилися невідомими», - пише видання. ЗМІ також нагадує про підготовку до нападу на концертний зал, два кафе та торговельний центр у Парижі 16 березня чотирма молодими жінками, з яких троє є неповнолітніми.

У доповіді, за даними видання, також згадується і підготовка до нападу на АЕС та до вбивства префекта Луари, яку готував громадянин Франції Карім К. Його вчасно заарештували французькі спецслужби. Зловмисник дав свідчення, визнавши, що належав до ІДІЛ і збирався з іншим спільником Родріге Д. скоїти кілька терактів у департаменті Луара, зокрема напасти на поліцейського та військовослужбовця та підірвати АЕС. Правоохоронці вийшли на слід терористів після виявлення схрону бойової зброї і вибухових речовин, якою їх забезпечив інший джихадист Антоні Д.

У документі, підготовленому на основі даних Генеральної дирекції внутрішньої безпеки Франції, згадується також ім’я росіянина чеченського походження Іси Хасієва. Росіянина підозрюють у належності до ІДІЛ, участі в бойових діях в Іраку та Сирії. Під час арешту зловмисник прямо погрожував правоохоронцям.

За словами очільника Генеральної дирекції зовнішньої безпеки Франції Бернара Бажоле, виявлення терористичних ланок ускладнюється через винахідливість, гнучкість та мобільність зловмисників. «Терористи розривають шаблони, вони діють раціонально, виважено, дуже економно, використовують лише один раз засоби зв'язку, повідомлення шифрують у такий спосіб, який ми не спроможні розшифрувати», - сказав він. Для їхнього виявлення, а тим більше для знешкодження спецслужби повинні мати агентуру безпосередньо між терористами. «Водночас усі ці мережі дуже роз'єднані, вони можуть отримати загальні інструкції, але потім діяти автономно для виконання місії, покладеної на них», - зазначив Бажоле.

Насамкінець у доповіді констатують успіх французьких спецслужб, але вважають їхні зусилля недостатніми для запобігання терактам, скоєним у січні та листопаді 2015 року – різанини у редакції тижневика Charlie Hebdo, нападу в концертній залі Bataclan та в інших місцях, де загинули люди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-