ЄС готовий стати сильнішим і згуртованішим - заява міністрів

ЄС готовий стати сильнішим і згуртованішим - заява міністрів

Укрінформ
 ЄС має повніше враховувати те, що хвилює країни-члени та їхніх громадян.

 Про це говориться у спільній заяві керівників МЗС ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра, Франції Жана-Марка еро, Нідерландів Берта Кундерса, Італії Паоло Джентілоні, Бельгії Дідьє Рейндерса і Люксембура Жана Ассельборна, оприлюдненій після їхньої зустрічі у суботу у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

Рішення британського народу є рубежем в історії Європи. Це рішення призводить до нової ситуації", - зазначається в документі.

 Дипломати визнали, що серед держав-членів існують "різні амбіції" щодо проекту європейської інтеграції й те, що потрібно краще враховувати ці амбіції й сподівання громадян різних країн. Рішення народу Великої Британії вони назвали sui generis (латинський вислів, що означає унікальність правової конструкції, унікальний випадок). Проте заявили, що "усвідомили, що деякі частини наших суспільств невдоволені роботою нинішнього ЄС", пообіцяли поставитися до цього "дуже серйозно" й докласти зусиль для підвищення ефективності функціонування ЄС в інтересах його громадян. "Ми маємо зосередити наші спільні зусилля на розв'язанні проблем, які можуть бути врегульовані тільки спільною європейською відповіддю, а інші теми віддати на рішення на національному або регіональному рівні", - наголошується в заяві.

Міністри зазначили, що чекають від уряду Сполученого Королівства якнайшвидшого виконання прийнятого рішення на основі ст.50 Лісабонської угоди Договору про ЄС про процедуру виходу. А також заявили про готовність до співпраці з європейськими інститутами, коли розпочнуться переговори про подальші відносини між сторонами. 

Глави МЗС країн-засновниць ЄС висловили переконання у тому, що "Європейський Союз є історично унікальною й незамінною основою для прагнення до свободи, процвітання та безпеки в Європі, для проектування мирних відносин між народами, взаємної вигоди і в інтересах миру і стабільності". Вони запевнили у готовності створити ще сильніший, згуртованіший і солідарний союз, грунтований на загальних цінностях і верховенстві закону. І заявили про те, що з упевненістю дивляться в спільне європейське майбутнє. 

Фото: Flickr/European Parliament

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-