В Австралії занепокоєні, що через Brexit втратять зв'язки з Європою

В Австралії занепокоєні, що через Brexit втратять зв'язки з Європою

Укрінформ
Австралійські експерти у сфері оборони та зовнішньої політики продовжують коментувати результати референдуму щодо виходу Великої Британії з ЄС. Більшість сходяться на думці, що Brexit призведе до більшої фрагментації Заходу і зробить світ менш безпечним, а також послабить увагу Вашингтона до Азії, з відповідними наслідками для регіону та Австралії.

Про це повідомляє The Age.

«З новою кризою управління в Європі Вашингтон матиме ще менше часу для союзників в Азії», – вважає Стефен Фрулінг, експерт з Австралійського національного університету.

Збереження уваги Вашингтона до «осі» своїх друзів в Азії є критичним для Австралії. Співпраця США з Азією, як правило, розглядається як стримуючий фактор для Китаю. Експерти побоюються, що тепер увага США буде перенаправлена на безпеку у Європі. За їх словами, після виходу з ЄС Британія може втратити свої безпекові позиції на довгі роки, крім того, вихід зіграє на користь риторики Росії, яка намагається вбити клин у єдність Європи. Експерти також вважають, що з виходом розірветься природний зв’язок Австралії з континентальною Європою і створяться передумови до незалежності Шотландії.

«Для Росії це велика перемога, оскільки це свідчить про те, що інститути, які утримують Захід разом, тріщать... Це саме те, на чому базується політика Росії щодо ЄС і НАТО», – вважають експерти. На їх думку, «Росія вже фінансує антиєвросоюзівські партії у багатьох європейських країнах, і активізуватиме свій корозійний і підривний вплив на внутрішні дебати в державах-членах ЄС».

Австралійські експерти вважають, що вихід з ЄС також може підірвати авторитет Британії як одного з п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН. На їх думку, стратегічна і політична невизначеність може тривати довше і бути більш глибокою, ніж економічні потрясіння.

"З часом нам, можливо, доведеться подумати про скорочення військових зв’язків з Великою Британією", тому що коли ця країна вийде з ЄС, "такі відносини представлятимуть для нас менший інтерес», – заявив Пітер Дженнінгс, виконавчий директор Австралійського інституту стратегічної політики.

Він також додав, що Brexit може посилити шанси Дональда Трампа бути обраним на пост президента США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-