Хармс розкритикувала заклики Штайнмайєра до поетапного зняття санкцій з РФ

Хармс розкритикувала заклики Штайнмайєра до поетапного зняття санкцій з РФ

Укрінформ
Позиція глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра про поступове зняття санкцій ускладнює прийняття рішень в рядах ЄС, оскільки посилає невірний сигнал громадянам країн, що підтримують ці заходи.

Про це глава фракції "зелених" в Європарламенті Ребекка Хармс заявила в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу в ФРН.

«Проблема публічних промов, висловлювань пана Штайнмайєра в тому, що цим він ускладнює сприйняття санкцій суспільством. І якщо без зв'язку з виконанням Мінська німецькі політики, особливо «батько Мінських угод» (а Штайнмайєра часто так називають), ставлять санкції під питання, у нас виникають проблеми», - сказала Хармс.

Вона звернула увагу на те, що санкції мають вплив не тільки на Росію, а й на співтовариства в ЄС, причому на Німеччину не такий великий, як на деякі країни, які дійсно страждають від цих заходів. Не тільки Штайнмаєр, його австрійський колега Себастьян Курц також повторює ідеї про поетапне зняття санкцій. Австрія - взагалі країна , яка «дуже сумніваєтся щодо цього питання, як і  щодо всіх питань навколо України», каже Хармс. Крім того, вона нагадала, що є опір в Італії, у Франції він росте; Алексіс Ціпрас, президент Греції «лише хоче отримати хороші і такі, що працюють,  умови співробітництва з Росією і зовсім не турбується про східну Європу, йому байдуже щодо України».

Сама Ребекка Хармс з самого початку була впевнена в тому, що санкції, пов'язані з Донбасом, повинні бути нерозривно пов'язані з виконанням і успіхом Мінського процесу. «І доти, поки ми не побачимо стабілізації ситуації, доти поки Росія не відведе свою важку зброю, доти поки Україна не отримає знову контроль над своїми кордонами, ми не повинні відмовлятися від інструментів, які ми створили для зміцнення наших дипломатичних зусиль щодо Росії і з метою встановити мир на Донбасі», - наголосила євродепутат.

Для неї ясно, «що санкції пов'язані з європейськими ідеями таким чином: як можна досягти миру і відновити Україні контроль над територією. І доти, поки ми цього не отримаємо (а військового врегулювання кризи не існує), нам потрібні ці інструменти щодо Кремля».

 Як повідомлялося, рішення у Брюсселі про продовження санкцій планується прийняти у вівторок, 21 червня. Санкції, пов'язані з Кримом, вже продовжені.

Відповідаючи на запитання про перспективи візової лібералізації, Хармс вважає не зовсім правильним «вміщати кілька країн в один кошик». Краще, на її думку, покласти в основу рішення виключно питання виконання критеріїв. «Я переконана, що Україна готова і їй потрібен цей режим. Україні він потрібен і для внутрішнього розвитку, і для поглиблення змісту співробітництва з ЄС  на всіх рівнях», - заявила член Європарламенту. За її словами, Україна дуже багато зробила в плані розвитку, і якщо не буде сумніву в тому, що критерії всі виконані, безвізовий режим повинен набути чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-