Рада Європи сподівається переконати Лукашенка скасувати смертну кару

Рада Європи сподівається переконати Лукашенка скасувати смертну кару

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд відзначив позитивні зрушення у переговорах з Мінськом щодо дотримання прав людини і висловив сподівання, що невдовзі вдасться домовитися про введення мораторію на смертну кару в Білорусі.

Про це він заявив у ході сесійного засідання ПАРЄ у Страсбурзі.

«Рада Європи та Білорусь ведуть активні переговори щодо дотримання прав людини у цій країні. Ми сподіваємося, що згодом нам вдасться домовитися про запровадження мораторію на смертну кару в цій країні, і це стане першим кроком на шляху до зближення один до одного», - сказав Ягланд.

Раніше повідомлялося, що Білорусь є єдиною країною в Європі, де виконують смертні вироки. Офіційні дані на цю тему не публікуються. Відомо, що на сьогодні у камері смертників у в’язниці в Мінську перебуває троє чоловіків, засуджених до смертної кари за вбивство. Останній смертний вирок був винесений та виконаний у квітні. За повідомленнями незалежних білоруських ЗМІ, вирок було винесено 21-річному Геннадію Яковицькому, засудженому за вбивство з особливою жорстокістю своєї співмешканки. Згідно з місцевим законодавством, смертний вирок здійснюється пострілом у потилицю. Сім’я не отримує тіла, їй також не повідомляється про місце поховання.

Міжнародні організації закликають білоруську владу припинити застосування смертної кари. Євросоюз та Рада Європи неодноразово закликали Білорусь приєднатися до глобального мораторію на застосування вищої міри покарання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-