Дітей з Донбасу в Німеччині реабілітували мистецтвом

Дітей з Донбасу в Німеччині реабілітували мистецтвом

Фоторепортаж
Укрінформ
Група дітей з Авдіївки і Слов'янська 2 тижні перебувала в Німеччині, де активно займалася музикою, малюванням та іншими видами мистецтва, які, як вважають організатори акції, є хорошим засобом реабілітації.

У четвер хлопців брали в Посольстві України в ФРН, де був організований концерт, на якому побувала кореспондент Укрінформу.

"Музика може врятувати і повинна рятувати", - переконана ініціатор і головний втілення в життя цієї поїздки, керівник проекту "MUSIK RETTET"/"МУЗИКА РЯТУЄ" у рамках благодійної ініціативи Heart for Ukraine Марина Бондас.

Всього приїхали 13 дітей віком від 7 до 16 років: 11 з Авдіївки, «прямо з-під обстрілу», і двоє зі Слов'янська. Це діти, які пережили війну, пережили окупацію і продовжують жити під обстрілом. У двох хлопців повністю зруйновані будинки, інші живуть без скла у вікнах, з простріляними стінами і меблями.

Живуть діти у приміщенні німецького культурного товариства FestLand EV, з яким Марина давно знайома і яких попросила про таку послугу. Працівники товариства, а також інші німецькі та українські волонтери проводять заняття з дітьми – музика, малювання, мультиплікація, виготовлення інструментів з підручних матеріалів.

Едуард Кулинич, вихователь, супроводжуючий дітей, додає, що проект корисний: «дитинства у них зараз немає. Хлопчик Давид і дівчинка Даша зі Слов'янська пережили окупацію, все було на їхніх очах; знадобився час, щоб вони прийшли в себе, почали нормально спілкуватися з іншими дітьми, зараз все добре; затиснуті діти розкрилися».

Більше половини дітей – учні Авдіївської музичної школи, всі дуже талановиті, всі лауреати міських, обласних конкурсів, з гордістю розповідає Кулинич. На неповні 30 тисяч населення в музичній школі навчається 139 учнів. Кваліфікація у викладачів найвища, школа ця на дуже високому рівні.

В таланті хлопців змогли переконатися учасники вечора в Посольстві: гості співали пісні, причому на різних мовах, віртуозно виконували музичні твори на посольському роялі. А малюки ансамблю "Веселка" Центру розвитку дітей, який організувала який Ганна Гілецька (вона ж займалася і з хлопцями з Донбасу під час їх перебування в Німеччині) представили свою музичну програму.

Сама Бондас, відомий музикант, українська скрипалька, яка живе багато років у Німеччині, була на передовій 3 рази.

«Перший раз в АТО випадково потрапила минулого літа; просто поїхала в Україну зі скрипкою і запропонувала дітям-волонтерам: раптом хтось захоче концерт. І в результаті потрапила в Слов'янськ, Краматорськ. А якщо один раз потрапляєш, вже інакше не можеш», - розповідає Марина. І з самої першої поїздки в АТО у неї була мрія привезти дітей, у тому числі з музичної школи в Авдіївці, яка її просто приголомшила.

Бондас обіцяє, що буде продовжувати проект і зі своїми однодумцями подавати документи на отримання гранту. З першого разу не вийшло, зате тепер у них є «є досвід і є що показати». Цьогорічну поїздку вдалося профінансувати за рахунок особистих заощаджень та пожертвувань, які продовжували надходити навіть під час концерту.

Діти вирушають додому на початку наступного тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-