Болгарія спростовує участь у створенні військової флотилії НАТО у Чорному морі

Болгарія спростовує участь у створенні військової флотилії НАТО у Чорному морі

Укрінформ
Президент Болгарії Росен Плевнелієв, прем'єр-міністр Бойко Борисов і міністр оборони Микола Ненчев виступили зі спільною заявою, в якій спростували інформацію про можливу участь країни у створенні військової флотилії НАТО у Чорному морі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Хотіли б розвіяти чутки та внести ясність у питання про те, що ми робимо і що ми плануємо зробити. Ми завжди були чесні по відношенню до болгарського народу. Ми звертаємося до шановних ЗМІ з проханням припинити спекуляції з приводу того, що ми створюватимемо флотилії, спрямовані проти будь-кого. Болгарія не є частиною таких ідей і пропозицій. У нас є план, є чітка і адекватна оцінка ситуації з безпекою", - заявив Плевнелієв.

Він підтвердив  при цьому, що "румунські колеги виступили з ініціативою про військову регіональну співпрацю у сфері морської оборони", проте "йдеться про спільні навчання, які проводитимуться на ротаційній основі, і Болгарія завжди братиме участь у таких навчаннях".

Плевнелієв також підтвердив готовність Болгарії брати участь власним контингентом військовослужбовців (до 400 осіб) у створенні багатонаціональної сухопутної бригади НАТО в Румунії.

Міністр оборони Микола Ненчев відзначив, що Болгарія не вела переговорів з Туреччиною і Румунією з питання створення флотилії НАТО у Чорному морі.

Прем'єр-міністр Бойко Борисов, у свою чергу, підкреслив, що думка президента, глави уряду і міністра оборони повністю співпадають.

До оприлюднення спільної заяви болгарський прем'єр заявив, що "він хотів би бачити у Чорному морі вітрильники, яхти і кораблі з туристами, а не військові фрегати".

Раніше Румунія виступила з ініціативою про створення спільної флотилії НАТО у Чорному морі для протистояння російській агресії. Очікується, що це питання обговорюватиметься на Варшавському саміті НАТО.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-