Малгожата Госєвська, депутат Сейму, співавтор доповіді про злочини Росії на Донбасі
Заходу треба показати реалії режиму Путіна
14.06.2016 08:00

- Це великий сором, сором для Європи, що французькі політики таким чином підходять до справи. Моя доповідь показує, чим фактично є Росія, якою керує Путін, і що на це не можна закривати очі. Я б дуже хотіла, щоб французькі депутати прочитали цей рапорт, адже він також перекладений і французькою мовою. Вони повинні замислитися над тим, що роблять. Звичайно, з точки зору Франції, те, що відбувається на сході України, є дуже далекою справою. Вони безпосередньо не відчувають загрозу, як Польща, країни “Вишеграду” (Чехія, Словаччина, Угорщина та Польща - ред.), балтійські країни - Литва Латвія, Естонія. Їм потрібно допомогти зрозуміти цю тему, показати реалії режиму Володимира Путіна і, можливо, це вплине на їхні рішення. Я вважаю, що цей матеріал має демонструватися в Європі, аби давати зрозуміти європейцям, ким є Путін, і з якою загрозою маємо справу. Вони (на Заході - ред.) вважають Путіна цивілізованою особою, з якою можна домовлятися, і не роблять висновків з минулого та факту, що Путін є людиною, яка не дотримується домовленостей. 

Зокрема, 2008 рік і Грузія добре показали, що відсутність висновків щодо дій режиму Володимира Путіна призводить до ескалації його дій, впливає на відчуття безкарності, робить його сміливішим до подальших дій. Я думаю, що 2008 рік у Грузії і дії Росії були тестом для Європи, який Європа, фактично, не здала. Якщо б не президент Лех Качинський, то відомо як ця історія завершилася б. Тоді він став на шляху (у Путіна - ред.). Але зараз його немає, і тому Володимир Путін вирішив, що можна діяти далі. Дії французьких депутатів і справді показують, що це дійсно можна робити, і це прикро.

- Польські законодавці не планують прийняти якесь спільне звернення до французьких з цього приводу? 

- Це все вимагає роздумів, адже ситуація є новою. Хоча вже деякий час у країнах Західної Європи неофіційно ведеться дискусія про пом'якшення санкцій, і це (резолюція Сенату Франції - ред.) - перший такий офіційний крок. Тому, треба подумати над подальшими діями.

- Немає підстав до відміни санкцій. Російська сторона жодним чином не виконала Мінські домовленості, не можна погоджуватися на порушення міжнародного права, оскільки це заохочує до подальших дій. Крим і надалі перебуває під окупацією Російської Федерації, і цей факт не викликає жодних сумнівів. Це є порушенням міжнародного права, і з цим усі згодні. У зв'язку з цим, не можна погоджуватися на перехід до нормального порядку денного у відносинах з Росією, а треба думати про більш ефективні дії щодо Російської Федерації. Росія не поступається шляхом ведення діалогу, а лише завдяки силі й тиску. Військові маневри Anakonda, які зараз тривають на території Польщі (з 7 по 17 червня - ред.), також є формою демонстрації нашої сили (країн НАТО - ред.) та єдності. Вони не спрямовані проти Росії, а є формою демонстрації того, що країни Альянсу можуть добре співпрацювати між собою, і нехай Росія про це знає.  

- Ваша доповідь про злочини Росії на Донбасі, її передача до суду в Гаазі, презентація в національних парламентах викликала нервову реакцію в Росії. Чи можна сказати, що ви потрапили “в десятку”, і росіяни побоюються відповідальності в майбутньому за свої дії? 

- Знаю, що деякі зі злочинців, про яких згадано в доповіді, виправдовують свої дії. Наприклад, Ігор Стрєлков (Гіркін - ред.) виправдовує себе в одному із своїх інтерв'ю для російських ЗМІ. Для мене важливим є те, що ніхто, жодна зі сторін не поставила під сумнів цей документ, і в першу чергу російська. Готуючи цю доповідь, ми діяли дуже обережно. У ньому є близько 60 свідчень, але це не означає, що ми говорили лише з людьми, згаданими в документі. Ми провели бесіди з набагато більшою кількістю осіб, свідками цих драматичних подій. Але ми не всі свідчення взяли до уваги саме через побоювання, що хтось зміг би щось поставити під сумнів. А вистачило б однієї помилки, і це могло б мати вплив на достовірність цілого документу. До цього часу ніхто не знайшов у доповіді жодної помилк,и і це для мене дуже важливо. Це показує вагу матеріалу, а тому він серйозно сприймається російською стороною.

В історії не часто траплялося, щоб людей викрадали прямо зі святинь. Але РФ здатна на все

- На території Росії зараз перебуває ще багато політичних в'язнів з України, зокрема і з Криму...

- І з'являються нові. У Криму зараз спостерігається загострення ситуації, викрадення людей з мечетей тощо. В історії не часто траплялося, щоб людей викрадали прямо зі святинь. Але Російська Федерація здатна на все.

УВЕСЬ СВІТ ПОВИНЕН ГОВОРИТИ ПРО УКРАЇНСЬКИХ В'ЯЗНІВ У РОСІЇ 

- Чи Польща й надалі підтримуватиме прагнення України витягнути цих людей з російського полону?

- Звичайно, що так. І не тому, що нас пов'язують дружні відносини, а тому, що це наш обов'язок, обов'язок цивілізованого світу. Увесь світ повинен говорити про в'язнів, які утримуються на території Російської Федерації.

- Чи плануються ще презентації доповіді в інших країнах світу?

- Ми плануємо ще такого роду презентації в національних парламентах інших країн. Ми дискутуємо, ведемо переговори, намагаємося встановити терміни презентацій. Я не приховую, що нам важливо те, щоб цей рапорт, цей образ Росії Путіна могли зрозуміти європейські політики і, насамперед, суспільства цих країн.

Юрій Банахевич, Варшава

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-