Штайнмайєр закликав

Штайнмайєр закликав "поступово" знімати санкції з Москви

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН знову повторив сказане їм вже раніше про те, що вважає неправильним залишати незмінними антиросійські санкції до повного виконання Мінських угод.

Про це глава МЗС Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив у п'ятницю, виступаючи перед підприємцями в Берліні, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Моя пропозиція полягала в наступному: не повинно бути заборонено міркувати про те, чи немає більш розумного застосування мінських угод і санкційного режиму", - сказав Штайнмайєр.

Він запропонував подумати над тим, щоб "поступово знімати санкції" за досягнення "значного прогресу" в реалізації Мінська-2. Він вважає, що це могло б простимулювати Москву.

Зараз, за словами дипломата, Захід діє за принципом "все або нічого"; тобто, "тільки тоді, коли будуть поставлені остання кома і остання крапка в реалізації Мінських угод, лише після цього ми можемо подумати про те, чи ми будемо вирішувати проблему пом'якшення санкції". Це "все або нічого“ в минулому не дало занадто багато стимулів для того, щоб прискорити виконання Мінських угод, - вважає шеф німецької дипломатії.

Санкції, підкреслив він, не повинні мати на меті поставити іншого партнера на коліна економічно. “Але санкції мають сенс в тому, щоб змусити партнера змінити поведінку, в даному випадку – повернути за стіл переговорів. І це вперше вдалося в Мінську», - сказав Штайнмайєр.

Німецький міністр нагадав, що під час гарячої дискусії півтора роки тому про те, чи правильно буде знайти вихід із ситуації шляхом озброєння української армії, саме він наполягав на тому, що слід шукати відповідь за столом переговорів. Штайнмайєр закликав побачити, "який потенціал небезпеки" міститься в українському конфлікті і як його зона могла б розширитися, якби не було Мінських домовленостей. “У будь-якому випадку, я не хочу прикрашати нічого: ситуація з безпекою в цілому залишається незадовільною; прогрес у політичному процесі далеко не достатній. Але навіть це не є причиною для того, щоб припинити наші зусилля! Доки сторони кажуть, що Мінськ залишається єдиною альтернативою, доти я буду продовжувати, навіть якщо процес є виснажливим", - запевнив дипломат.

Також Штайнмайєр запевнив у незмінності невизнання незаконність анексії Криму. "Це залишається як є", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-