Павло Клімкін, міністр закордонних справ
Без багатьох речей, привнесених Україною, нинішньої Європи не було б
10.06.2016 14:00

- Так. І до речі зараз естонські фахівці допомагають нашому консульському департаменту створити електронну систему. Ми до кінця цього року плануємо запустити «електронну візу». А в наступному році - хочемо зробити систему «електронний консул». Зрозуміло, що ми невипадково вибрали для допомоги в цьому саме естонських друзів з їхнім досвідом «електронного уряду»... Також у ці два дні відбувалися дуже важливі розмови про те, щоб Естонія й надалі підтримувала Україну на європейському порядку денному в таких речах, як безвізовий режим. Але, зазначу, що всі дискусії починаються з обговорення того, що відбувається у нас на Донбасі та ситуація з виконанням Мінська-2.

- Останнім часом ви велику увагу приділяли обговоренню засад, на яких працюватиме збройна поліцейська місія ОБСЄ на Донбасі. Окремо зазначали, що в тій місії не буде росіян. Чи є якісь новини в цьому питанні?

- Обговорення продовжується. Ми звичайно боремось за те, щоб місія ефективно працювала. По-перше, щоб вона нарешті отримала доступ до всієї території Донбасу, чого зараз не відбувається. І найголовніше - отримала доступ до кордону. Бо зрозуміло, що все «затягується» вночі через ділянки кордону, які ми не контролюємо. Кордон перетинають і зброя, і регулярні війська, і найманці. Це все треба брати на контроль та виводити. В іншому разі ні про які вибори говорити не можна. От я, наприклад, можу поїхати зараз в Донецьк та підтримати нашого кандидата в мери? Ні. А взагалі сам наш кандидат може туди поїхати? Не може. Відповідно ніяких виборів без того, щоб місія ОБСЄ, міжнародна спільнота реально контролювали ситуацію, бути не може.

- Я був у Франції позаминулого тижня, розмовляв з багатьма, в тому числі й з сенаторами. Зазначене рішення прийнято з міркувань суто внутрішньої політики, оскільки перед виборами наступного року там багато хто бажає «пограти» з фермерами. А їм розповідають казки, що експорт до Росії падає через санкції, а не через безвідповідальну політику країни-споживача, кризу, падіння цін на нафту та відсутність реформ. Сама та резолюція, завдяки друзям України, була значно змінена. І тепер там чітко прописано, що без виконання Мінських домовленостей пом'якшення санкцій для Росії не буде. Щодо юридичної сили, то ця резолюція звичайно не має її жодним чином. То було окремо підтверджено французьким державним секретарем. Але політично це все, звісно, небезпечно. Всім важливо пам'ятати: політиків, які «годуються» росіянами, треба тримати в якихось певних рамках... Отже юридично на це рішення можна не зважати, але політично беремо до уваги, що такі тенденції існують багато де, в тому числі і в Естонії. Маємо спільно проти них боротися.

- Дуже-дуже радий бути тут, бачити вас усіх. Я багато чув від пана посла (Віктор Крижанівський, надзвичайний і повноважний посол України в Естонії, - ред.) про українську громаду Естонії, яка дуже багато зробила для України, але... Чесно кажучи, я такого не очікував. Починаючи з трояндового садочка на даху десь в старому Таллінні. Пробачте, але уявляв собі все дещо інакше, дещо простіше. А тут є все - починаючи від музики, каліграфії і до справжнього українського духу. І от це треба зберігати та поширювати. Треба, щоб український дух був завжди відчутний по всій Естонії. Щоб ця країна залишалась нашим другом. Бо без друзів нам у ці часи аж ніяк. Але й ми самі маємо йти вперед - багато в чому. Виборюючи Донбас, звільнюючи Крим. Я абсолютно впевнений у цьому. Не будемо наївними - це не прийде завтра. Але обов'язково прийде. І авжеж - перетворюючи Україну. В тому, що ми її перетворимо, я також упевнений. Колись особисто вів переговори щодо угоди про асоціацію, щодо безвізового режиму. Сподіваюсь, цього року він вже буде. І це для нас принципово - чи є ми частинкою Європи, чи ні. Я особисто вважаю, що ми не просто частинка Європи, а що ми колись починали цю Європу формувати. І без нас, без нашої мови, без нашої культури, без багатьох речей, що прийшли з України, такої Європи, яку ми бачимо зараз, просто не було б. А отже і в майбутньому Європи без нас не буде. Я особисто впевнений, що ми прийдемо до Європейського союзу швидше, ніж багато хто вважає - навіть тут в Естонії. Хоча більше їх - тих, хто не вірить у нас - в країнах, умовно кажучи, десь на південному просторі Євросоюзу. 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-