У Меркель кажуть, що питання поліцейської місії на Донбасі наразі не вирішене

У Меркель кажуть, що питання поліцейської місії на Донбасі наразі не вирішене

Ексклюзив
Укрінформ
Питання відправки на Донбас поліцейської місії, озброєної чи неозброєна, обговорюється на різних рівнях, проте через складнощі реалізації поки що не вирішене.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу в ФРН заявив спеціальний уповноважений Федерального уряду Німеччини з питань головування в ОБСЄ та координатор міжгромадської співпраці з Росією, Центральною Азією і країнами Східного партнерства Гернот Ерлер.

"Щодо цього триавє дискусія, вона ще не закінчена, рішення ще не готове. Дискусія, мабуть, ще триватиме певний час", - сказав Ерлер.

За його словами, обговорення питання йде "на всіх рівнях". Зокрема, на політичному рівні представлені "пропозиції української сторони і коментарі російської сторони".

Проблема в тому, як взагалі організувати таку поліцейську місію: якою вона повинна бути за чисельністю, як повинен бути налагоджений її зв'язок зі звичайною поліцією на місцях, пояснює Ерлер. "Не можна ж просто послати туди поліцейських, а місцеві візьмуть і зникнуть, або зовсім не будуть відігравати ніякої ролі", - перераховує німецький депутат питання, які зараз займають і посередників, і ОБСЄ.

Читайте також: Росіян у поліцейській місії ОБСЄ не буде

Немає єдності думки і в тому, що стосується кількості поліцейських. За словами Ерлера, є, наприклад, пропозиція про 500 поліцейських. "А Україна на конференції з безпеки в Мюнхені висунула ідею про місії в 5 тисяч", - говорить співрозмовник агентства. При цьому він нагадує, що знадобився не один рік для того, щоб довести Спеціальну моніторингову місію (СММ) до рівня принаймні 700 спостерігачів. "Це немислимо важко, оскільки це повинні бути фахівці, люди, які мають військову освіту та досвід. Для поліцейської місії також потрібні добре підготовлені люди. Тому ця пропозиція просто нереалістична", - коментує Ерлер запит Києва.

"Є міркування створити поліцейську місію, яка може бути певним чином озброєна, однак це не місія ОБСЄ, а інша, але пов'язана з ОБСЄ, під її егідою", - додав він.

Відповідаючи на питання про те, чи справді російська сторона погодилася з тим, щоб співробітники місії могли мати при собі особисту зброю (пістолети), Гернот Ерлер пояснив, що ця згода "дуже обмежена". "Путін висловився в тому дусі, що пістолети можуть мати при собі лише люди, що знаходяться безпосередньо на лінії розмежування, де ситуація найбільш небезпечна; там частина поліцейських може бути озброєна", - розповів німецький політик. Але якщо ми говоримо про забезпечення безпеки на місцевих виборах, "на це немає згоди Росії", - наголосив він, зауваживши, що така поступка з боку Москви не стала "занадто великим кроком вперед" і не дає підстав говорити про те, що сторони стоять на порозі згоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-