Країни НАТО в Європі вперше за 10 років збільшать оборонні витрати  - FT

Країни НАТО в Європі вперше за 10 років збільшать оборонні витрати - FT

Укрінформ
Витрати НАТО на оборону в Європі значно зростуть в 2016 році, вперше за майже десятиліття, через погрози з боку Росії та міграційну кризу на континенті.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, пише видання Financial Times.

«Прогноз на 2016 рік, що базується на даних країн-членів Альянсу, показує, що 2016 рік буде першим роком, в якому збільшаться оборонні витрати європейських союзників вперше за багато років», - заявив Столтенберг.

Минулого року європейські союзники по НАТО витратили 253 млрд дол. на оборону, а США - 618 млрд дол.

З огляду на те, що кожна країна-член блоку має витрачати 2% ВВП на армію, виходить, що європейцям треба ще збільшити витрати. Нині вони становлять приблизно 1,43% ВВП, пише видання.

У період з 1985-го по 1989 рік європейські країни-члени НАТО витратили в середньому 3,1% ВВП на оборону. Цифра залишалася вищою за 2% протягом кількох років після закінчення холодної війни, а з 2008-го поступово падала, наводить дані FT.

НАТО не дає точні показники на 2016 рік, однак кілька ключових країн публічно заявили про збільшення витрат на оборону. Серед них - країни Балтії, зокрема Латвія збільшить військовий бюджет у 2016 році на 60%, Литва - на 35%, Естонія і Польща - на 9% кожна.

Військовий бюджет Великої Британії також зростає. Уряд пообіцяв збільшити витрати, щоб зберегти 2% ВВП.

За словами генсека НАТО, труднощі в забезпеченні військових потреб Альянсу можуть бути пов'язані з можливим виходом Великої Британії зі складу Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-