Президенти Вірменії та Азербайджану зустрінуться через Нагірний Карабах

Президенти Вірменії та Азербайджану зустрінуться через Нагірний Карабах

Укрінформ
Президенти Вірменії Cерж Сарґсян та Азербайджану Ільгам Алієв планують зустрітися у Відні 16 травня.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Головною темою переговорів буде ситуація в сепаратистському регіоні Азербайджану Нагірному Карабасі, де після чотириденної ескалації збройного конфлікту було 5 квітня укладене крихке перемир’я. Попри це, менш інтенсивна стрілянина в цьому регіоні і навколо нього триває", - йдеться в повідомлені.

Це буде перша після зустріч вірменського та азербайджанського президентів після квітневої ескалації. На переговорах також будуть присутні дипломати з держав-посередників у конфлікті - США, Росії та Франції.

Нагірний Карабах, автономія в складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988-1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей, сотні тисяч стали біженцями. Азербайджан не контролює не тільки сам Нагірний Карабах, а й прилеглі до нього висоти, які ніколи не належали до складу автономії, – всього близько 20% своєї міжнародно визнаної території.

Фото: hayastannews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-