Пайфер спрогнозував, чим Росія лякатиме НАТО

Пайфер спрогнозував, чим Росія лякатиме НАТО

Укрінформ
Заходи Північноатлантичного альянсу задля посилення безпеки на кордонах з агресивною Росією сприймаються в Москві як привід для введення нових "контрзаходів", які втім Кремль і так мав намір застосувати.

Про це пише у своїй публікації на сайті Інституту Брукінгса колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

"Коли лідери НАТО зберуться в Варшаві 8-9 липня, вони оголосять кроки щодо посилення нинішньої присутності сил альянсу на східному фланзі", - зазначив експерт.

Ця заява, а також оголошення НАТО про готовність системи протиракетної оборони SM-3 в Румунії "стимулюватимуть Кремль урочисто оголосити свої військові "контрзаходи".

Щодо системи ПРО в Румунії, росіяни звісно висловлюватимуть своє невдоволення. Серед них, на думку експерта, може бути остаточний вихід Росії з Договору 1987 року про заборону балістичних ракет середньої дальності, розміщення додаткових "Іскандерів" у Калінінградській області, а також встановлення їх у Криму для "противаги" ПРО в Румунії.

Тут немає нічого нового, зазначає Пайфер, бо російське міноборони вже заявляло про ці плани щонайменше рік тому.

Водночас, Росія все ж може зробити прорив у своїх "контрзаходах", визнає Пайфер. "Так, 4 травня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Росія створить три нових дивізії для протидії країнам НАТО", - нагадав він.

Альянс, зі свого боку, не має іншого вибору, як прийняти розумні заходи для зміцнення своєї оборони, а також запевнити союзників, що стримуватиме спільними зусиллями Кремль від будь-яких відчайдушних кроків. "Країни-члени НАТО повинні бути готові до гучних протестів та оголошення Росією про різні контрзаходи, а також повинні розуміти, що Москва застосувала би ці дії в будь-якому випадку", - підсумував Пайфер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-