Без женевських переговорів на Сирію чекає хаос - Еро

Без женевських переговорів на Сирію чекає хаос - Еро

Укрінформ
Альтернативи переговорам у Женеві по Сирії не існує, усім сторонам потрібно діяти відповідно до ухваленої резолюції ООН, в іншому разі перехідний період в цій країні ризикує перетворитися на новий хаос, на кшталт іракського.

Про це заявив міністр закордонних справ та міжнародного розвитку Франції Жан-Марк Еро в ефірі радіостанції RTL, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Але не існує альтернативи запланованим переговорам в Женеві. Потрібно поважати резолюцію ООН, яка передбачає перехідний період, протягом якого потрібно уникнути хаосу. Ми повинні роз’яснити свої рішення з тим, щоб не сталося як в Іраку. Нагадаю, що після втручання США, в Іраку виник хаос", - заявив Еро.

За його словами, щоб уникнути хаосу, необхідно ввести у Сирії перехідний період із спільною відповідальністю армії і спецслужб, а потім - ухвалити конституцію, провести вибори, і усунути від влади Асада. "Майбутнє цієї країни не представляється можливим з Асадом, і всі це усвідомлюють, в тому числі, я впевнений, і Росія", - зазначив Еро.

Французький міністр також запевнив про підтримку Францією та низкою інших країн поміркованої опозиції на чолі з Ріядом Хіджабом з метою врегулювання конфлікту в Сирії. "Звичайно, Саудівська Аравія, Катар (підтримують помірковану опозицію) і не тільки ці країни, але й Франція, Німеччина, Велика Британія, Італія і США. Ми вимагатимемо щоб росіяни тиснули на режим Дамаска, щоб зупинити його удари (по Алеппо)", - сказав він.

Жан-Марк Еро також відкинув тезу ведучого, що єдиною людиною, від якої залежить доля сирійської війни є Володимир Путін. "Людина яка вирішує - це не Путін. З Путіним ми обговорюємо ситуацію і ведемо переговори", - відповів міністр.

Напередодні США та Росія домовилися вплинути на представників сирійської опозиції та урядових сил, щоб домогтися від сторін дотримуватися крихкої угоди про припинення вогню в Сирії. Державний секретар США Джон Керрі у Парижі заявив, що нова угода між США і Росією відновлює загальнонаціональне перемир'я в Сирії. З роз’ясненнями позиції США держсекретар виступив після кількагодинних переговорів у Парижі з представниками ЄС, Саудівської Аравії, ОАЕ, Катару, Йорданії, Туреччини, а також з головою сирійської опозиційної коаліції, яку підтримує Захід, Ріядом Хіджабом. Разом з тим, поки не зрозумілим залишається чи погодяться Росія або Сирія з інтерпретацією США встановлених домовленостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-