Bellingcat назвала номер російського

Bellingcat назвала номер російського "БУКа", який збив МН-17

Укрінформ
Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу "БУК" зі складу російської 53-ої зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак "Малазійських авіаліній" на Донбасі влітку 2014 року.

Про це йдеться у новому звіті Bellingcat під назвою "Бук 3х2: таємниця втраченої цифри" , опублікованому на сайті групи.

"У листопаді 2014 року команда Bellingcat опублікувала звіт, у якому встановила, що самохідна вогнева установка "Бук", яка збила рейс 17 Малайзійських авіаліній - це "Бук 3х2" з російської 53-ої зенітно-ракетної бригади, що базується в Курській області. Ми назвали його "Бук 3х2", оскільки на момент публікації звіту не вдалось встановити другу цифру бортового номера. У новому звіті ми однозначно встановили другу цифру номера "Бук 3х2" , - йдеться у новому звіті Bellingcat.

Активісти проаналізували сім харакерних рис і змогли назвати точний номер російського "БУКа".

"Ця середня цифра - 3. Таким чином, до того як середня цифра була зтерта, "БУК", що збив МН17, мав номер 332" - йдеться у звіті Bellingcat.

Як зазначається у звіті, активісти вивчили форму пошкоджень бокових щитків гусениць, комбінації різних типів катків, вмятину у лівій боковій панелі, підключення кабельних з'єднань до лафету пускового пристрою, білі відмітки на бокових щитках гусениць, шрифт та пробіли між цифрами, а також форму та розмір плям масла та копоті біля вихлопного отвору.

"Можна з упевненістю сказати, що 17 і 18 липня 2014 року на сході України була знята на фото і відео самохідна вогнева установка «БУК» під номером 332 російської 53-й зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей "БУК", який ми раніше позначали як "БУК 3х2", рухається в напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради безпеки Нідерладнів, була запущена ракета, що збила МН17", - зазначають розслідувачі.

Як повідомляв Укрінформ, раніше група активістів-розслідувачів Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт у якому ідентифікувала 20 російських військових причетних до катастрофи Боїнга МН-17. Цей звіт з іменами та фотографіями військових, група передала нідерландській прокуратурі. Раніше активістам Belligcat, вдалося встановити, що "БУК", яким було збито літак "Малазійських авіаліній", є російським комплексом, який перебував у складі 53 бригади, що дислокується біля Курська.

Рада з питань безпеки Нідерландів у жовтні минулого року оприлюднила фінальний технічний звіт щодо катастрофи Боїнга МН-17, що був збитий на сході України у липні 2014 року. Голландський Радбез встановив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною із системи "БУК". Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою було збито літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками.

Кримінальне розслідування, яке має встановити винуватців, продовжується і досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-