НАТО розробила методичку з протидії

НАТО розробила методичку з протидії "кремлівським тролям"

Укрінформ
У НАТО розробили методичні рекомендації, як виявляти та протидіяти російському дезінформаційному тролінгу в інтернеті.

Про це йдеться у дослідженні "Інтернет тролінг як засіб гібридної війни: ситуація в Латвії", проведеним латвійським Центром НАТО із покращення стратегічної комунікації, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Російсько-український конфлікт показав, як фейкові особистості і аккаунти використовувалися для поширення інформації через соціальні мережі, блоги,  коментаторів у мережі з метою маніпуляції та введення в оману опонентів. Деякі матеріали журналістських розслідувань засвідчують існування так званих "фабрик тролів" на російських сайтах, які використовують людей для поширення дезінформації, пліток, сфальсифікованих фактів, підключаються до дискусій із своїми власними позиціями або зловживають у цьому", - йдеться у дослідженні.

Відтак, експерти Центру НАТО із покращення стратегічних комунікацій підготували рекомендації, як виявляти та протидіяти тролям он-лайн.

Перший крок має за мету виявити такого гібридного троля за такими ознаками: коментарі є занадто довгими (більше чотирьох рядків); не відповідають змісту дискусії; упізнані як тролінг іншими учасниками дискусії; є відкрито агресивними і ворожими; містять багато мовних помилок.

"Якщо ви виявили одного гібридного троля – шукайте інших, адже вони, як правило, діють групами, або один троль виступає під різними іменами", - рекомендують експерти, водночас відзначаючи, що навіть повна відповідність цим ознакам не є стовідсотковим підтвердженням гібридного тролінгу.

Другий крок передбачає перевірку гібридних тролів. Для цього рекомендується задати запитання, адже "класичні" тролі, як правило відповідають, а гібридні часто не мають такої можливості через неналежне володіння мовами. Також рекомендується перевірити аналогічні коментарі гібридних тролів в інших он-лайн дискусіях, де коментарі можуть багато разів повторюватися упродовж довгого періоду.

Третій крок має за мету повідомити про виявленого гібридного троля іншим справжнім учасникам обговорення.

І, нарешті, четверта рекомендація наголошує на необхідності ігнорування гібридних тролів та не продовжувати з ним дискусії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-