Екс-президенти Польщі заявляють, що правляча PiS знищує державу

Екс-президенти Польщі заявляють, що правляча PiS знищує державу

Укрінформ
Троє екс-президентів Польщі стверджують, що дії правлячої у РП партії “Право і Справедливість” (PiS) загрожують країні внутрішніми проблемами й ізоляцією у світі.

Про це йдеться у спільному зверненні до польського суспільства колишніх визначних польських політиків і державних діячів, зокрема трьох екс-президентів РП Леха Валенси, Александера Кваснєвського і Броніслава Коморовського, розміщеному на шпальтах видання Gazeta Wyborcza.

“Польща прямує до авторитаризму й ізоляції у світі. Аби зупинити цю тенденцію необхідною є мобілізація суспільства й опозиційних сил, а також підготовка спільної програми дій для захисту демократії”, - йдеться у заяві.

У ній наголошується, що найближчі декілька місяців будуть “вирішальними для верховенства права і демократії у Польщі”.

У документі наголошується, що PiS не має наміру зійти зі шляху “знищення конституційного ладу, паралізування роботи Конституційного суду й усієї судової влади”.

Також підкреслено, що нинішній польський парламент працює під диктатом більшості, яка “нехтує аргументами й інтересами меншості”. У зв’язку з цим з’являються проекти “драконівських” законів, зокрема про повну заборону абортів.

“Ті, що перебувають при владі, обрали шлях конфронтації з євроатлантичною спільнотою. Суперечка щодо Конституційного суду загрожує реальним обмеженням (для Польщі – ред.) прав члена в ЄС. Антиєвропейські і ксенофобські заяви і дії влади ставлять під сумнів єдність ЄС і є в інтересах імперських інтересів Росії”, - йдеться в заяві.

У ній наголошується, що з партнера, якому довіряють в ЄС та НАТО, Польща стає “країною особливої опіки”.

У заяві польські діячі підкреслюють, що дії PiS є “узурпацією влади” і закликають політиків правлячої партії відмовитися від “знищення” держави і демократії. “Нагадуємо, що за порушення Конституції винні нестимуть покарання”, - наголошують актори звернення.

Вони висловлюють свою солідарність із суддями Конституційного суду, та іншими юристами і акцентують на необхідності забезпечення їм захисту від “безправних дій влади”.

На переконання екс-президентів, парламентська опозиція не повинна підкорятися тиску влади і не вести з нею переговори щодо фундаментальних питань. У цьому контексті вони зазначають необхідність публікації урядом рішень Конституційного суду. Вони також висловили свою прихильність щодо діяльності Комітету захисту демократії (KOD), який, на їхнє переконання, став координаційним центром громадського супротиву діям влади.

Автори звернення також подякували ЄС та євроатлантичній спільноті за її участь у питанні захисту верховенства права в Польщі. На їхню думку, це не є “втручанням у внутрішні справи Польщі”.

фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-