Богдан Лукасік, польський бізнесмен
З Україною зараз вигідніше вести бізнес, ніж із Китаєм
25.04.2016 10:10

По-перше, Україна володіє величезним внутрішнім ринком, тобто потенціал України як країни є величезним. Так, можливо дохід на душу населення є меншим (ніж у Польщі - ред.), але цей ринок не є насиченим. 

По-друге, Україна є прекрасним місцем для виготовлення продукції, яка може експортуватися далі. І це виникає з нижчих цін на електроенергію, менших витрат на виробництво, нижчих зарплат для персоналу. В сукупності все це приводить до того, що Україна є більш конкурентною за європейські країни. А беручи до уваги те, що в даний момент діє угода про зону вільної торгівлі з ЄС, тобто є вільний приплив товарів з України до ЄС, це створює прекрасну виробничу платформу майже для кожного. Тобто, з одного боку, можна використовувати локальний ринок, а з іншого боку - надлишкова продукція може експортуватися. 

Усі говорять, що Польща є центром Європи, але насправді цей центр є в Україні

Крім того, девальвація гривні на сьогодні також має дуже корисний вплив на виробництво. Згідно з моїми даними, на сьогодні вартість виробництва в Україні є нижчою, ніж у Китаї. І поки весь світ із різними бар'єрами й перепонами імпортує окремі види продукції з цієї країни та чекає на постачання 30-60 днів, то альтернативою є відкриття фабрики в Україні. Вартість відкриття підприємства буде такою ж або й нижчою, ніж у Китаї, а логістика займає кілька днів. Адже вантажівка з України до Парижа їде кілька днів. І це величезна перевага. Усі говорять, що Польща є центром Європи, але насправді цей центр є в Україні. 

Свою місію вбачаю у демонстрації України як приязної країни, де люди мають схожу культуру, що у нас спільні історичні корені

- Чи ці аргументи сприймаються вашими колегами, які мають кошти і шукають привабливі проекти й місця для інвестицій? 

- Інвестиції в Україну зараз пов'язуються з ризиками, які є непередбачуваними. Йдеться як про політичні ризики, так і ризики, пов'язані з військовим конфліктом на сході України. Люди ставляться до цього скептично. Моєю головною метою, як члена клубу бізнесу в Люблінському воєводстві, є сприяння у налагодженні контактів і започаткування бізнесу поступовими невеликими кроками. Адже складно когось заохочувати, щоб він одразу відкрив фабрику на дві-три тисячі працівників. Нашим завданням є допомога малим і середнім фірмам з обох боків кордону у налагодженні співпраці. 

Я свою місію вбачаю у демонстрації України як приязної країни, де люди мають схожу культуру, що у нас спільні історичні корені. У взаємовідносинах ми маємо більше позитиву ніж негативу, маємо змогу спілкуватися навіть без знання мови. Усе це - величезний капітал, який гріх було б не використати. 

- Корупція існує тоді, коли на неї погоджуються. Наша фірма ніколи не давала хабарів, і якось із цим живемо 20 років. Якщо фірма не робить брудних справ - немає бажання вкрасти ПДВ чи не заплатити податку, то й немає підстав до корупції. 

- Але, наприклад, зволікання з оформленням митних процедур на кордоні під різними причинами з натяком на хабар може траплятися, і ви з цим, напевно, теж стикалися?

- Так. Це трапляється й зараз. Але наведу інший приклад з польської перспективи, адже в Польщі також є схожі випадки. Ми здійснюємо інвестицію в економічній зоні в Люблінському воєводстві, маємо план на її реалізацію. І от перед отриманням дозволу на будівництво екологічна організація подає протест, каже, що підготує якийсь рапорт, фактично вимушуючи від мене хабар. Я їм відповів відмовою, сказав, що це незаконно. З цією справою реалізація інвестиції затягнулася на вісім місяців. Тому в Польщі теж такі ситуації трапляються. 

Не розумію пояснень людей, що вони нібито мусять дати хабар. Ні, не мусять! Для цього суспільство має змінюватися зсередини

- І як ви вчинили з цією екологічною організацією?

- Я подав до суду, наполягаючи, що вони не мають на це права, і пройшов усі судові інстанції. Так само і з кордоном: якщо ніхто не даватиме і не пропонуватиме хабарі, то не буде корупції. Передусім, щоб не було корупції  - не треба давати і не треба погоджуватися на такого роду ситуації. Не розумію пояснень людей, що вони нібито мусять дати хабар. Ні, не мусять! Для цього суспільство має змінюватися зсередини. Бар'єрів для ведення бізнесу у кожній країні є багато. Я, наприклад, маю величезні проблеми з веденням бізнесу в Німеччині чи Франції, де ми відкрили свої фірми-дочки. Якщо б я почав розповідати про всі проблеми, то мені ніхто б не повірив. Ось де є справжні перепони...  

Ми (поляки - авт.) розуміємо бар'єри для ведення бізнесу в Україні, оскільки самі мали такого роду перепони в 90-х роках. У нас ці бар'єри частково подолано. Утім, Польща не далеко відірвалася від України: за рейтингом Світового банку лише на понад 20 позицій - це небагато. Якщо Україна подолає бар'єри щодо отримання дозволів на будівництво і підключення газу та світла, наведе порядок із пожежною службою, то автоматично підніметься ще на кільканадцять позицій. Ідеться про всі ці органи перевірок, контролю, що насправді є країною у країні.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-