Канни-2016: фаворити, новачки та ображені Депардьє з Кустурицею

Канни-2016: фаворити, новачки та ображені Депардьє з Кустурицею

Аналітика
Укрінформ
Кінокритики заявляють, що нинішній склад учасників - один із найсильніших за всю історію Каннського фестивалю

Після річної паузи увага шанувальників кінематографа знову прикута до Лазурового узбережжя. На березі Середземного моря з 11 по 22 травня відбудеться Каннський кінофестиваль. Минулого тижня у Парижі були названі номінанти на головний приз кінофоруму - "Золоту пальмову гілку". Цього року на 69-й престижний міжнародний конкурс представлено 20 кінострічок. Їхній перелік засвідчує, що кінозмагання обіцяють багато відкриттів і сюрпризів.

ВИБРИКИ ДЕПАРДЬЄ ТА ТЕОРІЯ ЗМОВИ КУСТУРІЦИ

Про один із таких сюрпризів стало відомо ще до оголошення претендентів на "Золоту пальмову гілку". Його підсунув відомий французький актор і режисер Жерар Депардьє. Цей російський громадянин, що вже майже рік, як переїхав до Європи, у лютому вирішив грубо покепкувати з Каннського кінофестивалю та його організаторів на полях 66-го міжнародного кінофестивалю "Берлінале". "Це правда, що в Берліні відбувається великий (кіно)фестиваль, як зрештою і в Торонто, і "Санденс" (щорічний національний американський фестиваль незалежного кіно у Парк-Сіті, штат Юта). Я не скажу те ж саме про Канни", - заявив одіозний росіянин французького походження.

Суперзірка французького кіно, відомий своєю інстинктивною грою, надмірністю, пихою та відвертістю, представляючи на "Берлінале" свою нову комедію "Святе кохання" (Saint-Amour) за участю акторів Гюстава Де Керверна і Бенуа Делефіна, дозволив собі грубощі на адресу колишнього та чинного керівництва Каннського кінофестивалю. «Раніше ним керувала мумія Жиль Жакоб (президент Каннського кінофестивалю з 2001 по 2014 роки та його генеральний директор з 1977 року). Тепер це П'єр Лескюр (президент) і Тьєррі Фремо (гендиректор). Отже мало бути щось інше. Але ні, це не кіно. Дякую. Ну ви розумієте. Салют!», - сказав Депардьє, шокуючи берлінську публіку. 

На відміну від широкого загалу, еліта кіноіндустрії вже давно звикла до вибриків Депардьє. Відтак брутальна й епатажна витівка залишилася без симетричної відповіді. Тому можна бути певним, що після берлінських монологів поява у травні огрядного Жерара у районі набережної Круазет у Каннах не буде великим сюрпризом. 

Втім Депардьє виявився не єдиним, хто розкритикував Каннський кінофестиваль ще до його початку. Нетривіальну думку висловив ще один прихильник «талантів» Путіна, сербський режисер Емір Кустуріца. Нещодавно він поскаржився пресі, що Каннський кінофестиваль не прийняв його останній фільм "Чумацький шлях" через політику. На його переконання, це сталося через те, що він підтримує агресивну політику президента Росії Володимира Путіна і анексію українського півострова Крим. "Останнім часом політики все частіше втручаються в те, як Каннський фестиваль працює. У мене є підозри, що хтось віддав наказ не брати мій фільм" - заявив режисер, так і не навівши доказів на користь такої версії. При цьому Кустуріца зізнався, що він рівно на один день запізнився з подачею заявки на включення його фільму в програму фестивалю. 

З ОСКАРОНОСЦЯ У КРІСЛО ГОЛОВИ ЖУРІ 

На цьому сюрпризи не закінчилися. Справжньою несподіванкою стало обрання голови журі Каннського кінофестивалю. Торік його очолювали брати Ітан і Джоел Коени. Цього ж року крісло голови займе австралійський режисер Джордж Міллер, автор іменитої саги «Божевільний Макс» (Mad Max). 70-річний кінорежисер, сценарист, продюсер і колишній лікар. Серед режисерських робіт Міллера відомі також «Іствікські відьми» і «Бэйб: Чотириногий малюк», де він виступав співавтором сценарію, та мультфільм «Роби ноги» (останні дві роботи стали оскароносними для австралійця). Маестро також брав участь у багатьох інших проектах і є засновником двох продюсерських центрів. «Упродовж своєї кар'єри Джордж Міллер постійно експериментував із різними жанрами, блискуче поєднуючи запити масової аудиторії і високі художні стандарти», - заявили про свій вибір члени оргкомітету кінофестивалю. Сам Міллер відреагував коротко, підкресливши, що щасливий очолити журі фестивалю, і для нього це «велика честь».

Джордж Міллер народився в Брісбені в родині грецьких іммігрантів у 1945 році. Здобув освіту лікаря. У 1979 році зняв перший фільм трилогії «Скажений Макс» з нікому тоді не відомим Мелом Гібсоном у головній ролі. Картина тривалий час утримувала рекорд у Книзі Гіннеса за найвище співвідношення прибутку і бюджету, лише у 2000 році поступившись фільму «Відьма з Блер». Бюджет «Божевільного Макса» становив 300 тис. австралійських доларів, у той час, як світовий прокат фільму приніс його авторам 100 млн дол. США.

Останній фільм трилогії Міллера «Божевільний Макс: Дорога люті» цього року став абсолютним лідером за кількістю завойованих «Оскарів». Картина отримала шість нагород: «Краща робота художника-постановника», «Кращі костюми», «Кращий монтаж», «Кращий грим і зачіски», «Кращий звук», «Кращий монтаж звуку». Сам Міллер претендував на статуетку за кращу режисуру, але сьомий «Оскар» за один фільм оминув автора. Джордж Міллер двічі входив до складу журі кінофестивалю у Каннах. Вперше це сталося у 1988 році, вдруге у 1999-у, але очолювати імениті світові кінофоруми йому ще не доводилося. Цього року, Джорджу Міллеру (офіційна сторінка кінофестивалю у Facebook) випало бути першим австралійцем на посаді голови журі Каннського кінофестивалю.

ЗІРКОВИЙ ДЕСАНТ, НОВАЧКИ Й УКРАЇНЕЦЬ НА НАБЕРЕЖНІЙ КРУАЗЕТ

Компанію Міллеру, чиє ім'я вже стало справжнім брендом кінематографу, на Лазуровому узбережжі Франції складуть справжні зірки світового кіно. Звиклі до набережної Круазет режисери іспанець Педро Альмодовар, американці Джим Джармуш та Джефф Ніколс, брати-бельгійці Дарденн француз і данець Олів'є Ассаяс та Ніколас Віндінг Рефн змагатимуться разом з новачками 69-го Каннського кінофестивалю, який, як пліткують знавці, буде сильно завантажений американськими та французькими кінозірками. Актори Крістен Стюарт, Адам Драйвер, Рассел Кроу, Маріон Котійяр, Шайа ЛаБаф, Шарліз Терон, Вінсент Кассель, Жюльєтт Бінош, Сейду, Ізабель Юппер та Адель Анель вигуляють свої сукні, фраки та мешти на червоній килимовій доріжці фестивалю.

Це фестиваль зірок, це фестиваль авторів, і це буде святом надзвичайної географічної розмаїтості», - запевнив у Парижі генеральний директор кінофестивалю Тьєррі Фремо. За його словами, загалом на конкурс надійшло 1869 кінопропозицій, з яких було відібрано 49 фільмів із 28 країн. Двадцять змагатимуться за «Золоту пальмову гілку», яку торік виборов фільм «Діпан» французького режисера Жака Одіара. «Цей конкурс буде не лише гордістю людей, роботи яких ви знаєте, а й нових учасників ринку», - запевнив Тьєррі Фремо.

Черговою несподіванкою Канн стало рішення оргкомітету про участь у кінозмаганнях «жіночих робіт». Кінофестивалю часто закидали неналежну увагу до жінок-режисерів. Згадаємо, що фестиваль у Каннах відзначився чотирма жінками лише у 2011 році, але жодна з них не була запрошена до участі в «основному конкурсі» наступного року. Після того лише по дві жінки періодично включалися до участі в кіноперегонах. На цьому тлі минулорічний скандал довкола начебто заборони жінкам перед дефіле по червоній килимовій доріжці взувати високі підбори був як грім серед чистого неба. Авторство цієї невдалої вказівки для місцевих секюріті приписували гендиректору Каннського кінофестивалю Тьєррі Фремо. Хоча той і спростовував плітки, присмак залишився. 

Тому цього року організатори згадали про гендерну рівність і запросили до участі в «Основному конкурсі» три жіночі роботи. Розвіювати чоловічу упередженість до Канн буде британка Андреа Арнольд зі своїм першим американським проектом «Американський мед», у якому головну роль зіграв скандальний американець Шайа ЛаБаф. Компанію їй складуть французька актриса та режисер Ніколь Гарсіа з драмою про Другу Світову «Кам'яна хвороба» та німецька режисер Марен Аде з фільмом «Тоні Ердманн» про батька, що жартома влаштовує засідки доньці, вважаючи, що та втратила почуття гумору.

З чоловічого контингенту конкурсу, на думку кінокритиків, найдивнішим вибором оргкомітету кінофестивалю є Кен Лоуч із фільмом про хворого теслю «Я, Деніел Блейк». 

Данський режисер Ніколас Віндінг Рефн, чиї трилер «Драйв» (2011) та арт-хаусний трилер «Тільки Бог простить» (2013) повернувся до Канн із «Неоновим демоном», розповіддю про супермоделей-вампірів із Лос-Анджелеса у виконанні актрис Еллі Фаннінг і Крістіни Гендрікс. 

Американський режисер Шон Пенн привіз на Лазуровий берег свою п'яту роботу, драму «Остання особа» за участю Гав'єра Бардема та Шарліз Терон. 

Нова стрічка Пола Верховена «Вона» з Ізабель Юппер розповість про генерального директора компанії відеоігор, яка після звалтування у власному будинку намагається розшукати нападника.

Після оприлюднення «Панамських паперів» офшорний скандал не оминув і Каннський кінофестиваль. Зокрема, ЗМІ у цьому зв'язку згадували ім'я іменитого ветерана Педро Альмодовара. Маестро навіть скасував прес-конференцію, присвячену його новому фільму «Джульєтта», але все ж наважився привезти стрічку на кіноконкурс.

Латинська Америка у Каннах буде представлена роботою бразильця Клебера Мендонса Філью «Водолій», Азія - фільмом «Агассі» корейця Пака Чхан Ук. 

Твори режисерів із Африки, Росії, арабського світу та України не братимуть участі в основному конкурсі, але будуть також представлені у рамках кінофестивалю.

Серед новачків доречно виокремити роботу молодого українського режисера Влада Климчука. Його короткометражна стрічка "Вибір" потрапила до спеціальної програми Каннського фестивалю "Cannes Court Metrage" (The Short Film Corner). 

Саме завдяки цій програмі початківці отримують можливість виграти «щасливив квиток». Представлені на "Cannes Court Metrage" кінотвори ретельно вивчаються продюсерами та ділками кінобізнесу, щоб знайти майбутніх зірок. Сам Влад Климчук в одному з інтерв'ю заявив, що знімав короткометражку лише з одною метою - потрапити у Канни. «Уся наша знімальна група разом з акторами, які живуть в сусідніх країнах, доклали максимум зусиль і здібностей, щоб ця мета таки здійснилася. Ми подали заявку і на офіційний конкурс короткометражок, де за "Пальмову гілку" боротимуться дев'ять картин, але пройшли до програми "Cannes Court Metrage", - зауважив він, не приховуючи свого задоволення. 

Кінокартина "Вибір" зроблена англійською і знята в жанрі трилера. Її тривалість усього лише 11 хвилин. Історія розповідає про двох чоловіків, які заблукали в життєвих хащах. Але кожний має шанс зробити власний вибір. У фільмі знялися польські та українські актори.

«КРАСИВІ ЛЮДИ» ТА ЧУДОВА ДВАДЦЯТКА

Якщо про вибір кіногероїв українця Влада Климчука члени високого журі ще мають дізнатися, то про вибір оргкомітету щодо ведучого, вони вже знають. Офіційні церемонії відкриття і закриття у Палаці фестивалів Канн вестиме відомий французький актор театру і кіно Лоран Лафітт. 

Фестиваль відкриється переглядом нової картини іменитого американського режисера Вуді Алена «Красиві люди» (Cafe Society), який буде показаний поза конкурсом. «Cafe Society» стане третім фільмом режисера, якому випадає честь відкрити кінозмагання на Лазуровому узбережжі. Дія нової кінострічки відбувається у 30-ті роки минулого століття й розповідає про молоду людину, яка приїжджає до Голлівуду з надією отримати роботу в кіноіндустрії, але палко закохується і стає постійним відвідувачем кафе «Society». Для виконання головних ролей режисер запросив нових зірок Голлівуду Джессі Айзенберга, Крістен Стюарт, Блейк Лайвлі, Стіва Карелла та Паркер Поузі. 

Новий фільм Алена є 14-м за рахунком, що братиме участь у позаконкурсному показі, і третім, який відкриває Каннський кінофестиваль. У 2002 році його комедія «Голлівудський фінал» уже відкривала кінозмагання на Лазуровому узбережжі, а в 2011 році така честь випала стрічці «Північ у Парижі».

Список чудової двадцятки виглядає наступним чином: 

- «Тоні Ердманн» (Toni Erdmann, Німеччина), реж. Марен Аде;

- «Джульєтта» (Julieta, Іспанія), реж. Педро Альмодовар;

- «Американський мед» (American Honey, Велика Британія - США), реж. Андреа Арнольд;

- «Персональний покупець» (Personal Shopper, Франція), реж. Олів'є Ассаяс;

- «Незнайомка» (La fille inconnue, Бельгія), реж. Жан-П'єр Дарденн, Люк Дарденн;

- «Це всього лише кінець світу» (Juste la fin du monde, Канада-Франція), реж. Ксав'є Долан;

- «У тихому болоті» (Ma loute, Франція), реж. Брюно Дюмон;

- «Кам'яна хвороба» (Mal de pierres, Франція), реж. Ніколь Гарсіа;

- «Вертикальне положення» (Франція), реж. Ален Гіроді;

- «Патерсон» (Paterson, США), реж. Джим Джармуш;

- «Водолій» (Aquarius, Бразилія), реж. Клебер Мендонса Філью;

- «Я, Деніел Блейк» (I, Daniel Blake, Велика Британія - Франція), реж. Кен Лоуч;

- «Ma' Rosa»  (Філіппіни), реж. Брійанте Мендоса;

- «Бакалавріат» (Bacalaureat, Румунія), реж. Крістіан Мунджіу;

- «Кохаючи» (Loving, США - Велика Британія), реж. Джефф Ніколс;

- «Агассі» (Agassi, Південна Корея), реж. Пак Чхан Ук;

- «Остання особа» (The Last Face, США), реж. Шон Пенн;

- «Сьєрра Невада» (Sieranevada, Румунія-Франція-Боснія-Герцеговина-Хорватія-Македонія), реж Крісті Пую.

- «Вона» (Elle, Франція-Німеччина-Бельгія), реж. Пол Верховен;

- «Неоновий демон» (The Neon Demon, Франція-США-Данія), реж. Ніколас Віндінг Рефн.

До програми «Особливий погляд» серед інших потрапили картини «Капітан Фантастик» американця Метта Росса, «Після шторму» японського режисера Хірокадзу Корееди, а також перший повнометражний фільм бельгійського аніматора Міхаеля Дюдока Де Вітта «Червона черепаха» та «(М)ученик» російського режисера Кирила Серебрєннікова.

Поза конкурсом покажуть нову стрічку Шейна Блека «Гарні хлопці» з Расселом Кроу і Райаном Гослінгом, а також фільми «Грошовий монстр» Джоді Фостер, «Великий і добрий велетень» Стівена Спілберга та «Плач» На Хон Чжина.

До програми «Спеціальний показ» увійшли фільми «Exil» (режисер Ріті Панх), «L'Ultima Spiaggia» (режисери Танос Анастопулос і Давид Дель Деган), «Hissene Habre» (режисер Махамат-Салех Харун), «Смерть Людовика XIV» (режисер Альберт Серра) і «Тупак» (режисер Поль Веккіалі).

Крім того, в програмі «Опівнічний показ» покажуть стрічки «Gimme Danger» про Іггі Попа (режисер Джим Джармуш) і «Станція «Сеул» (режисер Єн Сан-Хо).

Покищо букмекери другий тиждень поспіль приймають ставки на переможців «Золотої пальмової гілки». Французький спецназ посилено тренується до будь-яких несподіванок. Нагадаємо, у Франції триває надзвичайний стан. Пильність та готовність - понад усе. Ось і напередодні Палац фестивалів у Каннах став ареною вигаданого теракту. "Фізичні вправи не є реальністю, але тренування допомагають підготувати реальність і обмежити ризик", - сказав у четвер мер Канн Давід Ліснар. За його словами, для реальної картини мерія та поліція запросили 200 статистів, які зображали зіркових гостей. "Ризики змінюються. Хто би міг подумати, що ми опинимося у такій ситуації ще 10, 5 років тому? Будівлі та конструкції для офіційних церемоній розроблялися ще 30 років тому, коли питання безпеки були трохи інші", - зауважив міський голова.

Моделювання нападу та тренування спецназівців пройшли за планом: терористів знищили і арештували, заручників звільнили, будівлі та людей захистили. Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов у Парижі пообіцяв, що атмосфера Каннського кінофестивалю не буде порушена. Більше тисячі правоохоронців, десятки кінологів та дронів охоронятимуть спокій 200 тис. відвідувачів, десятків зірок та знаменитостей. Кінокритики заявляють, що нинішній склад учасників - один із найсильніших за всю історію Каннського фестивалю, і наввипередки змагаються у пророцтві. А шанувальникам лишається тільки відривати аркуші календаря та лічити дні до початку феєрії на святі кіно. 

Роман Сущенко, Париж
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-