У Польщі ініціювали європейську допомогу Україні щодо очищення Бугу

У Польщі ініціювали європейську допомогу Україні щодо очищення Бугу

Укрінформ
ЄС повинен ініціювати програму фінансової допомоги Україні для очищення ріки Західний Буг, стан забруднення якої є дуже високим.

Про це під час спільної прес-конференції у Варшаві заявили голови Рахункових палат Польщі, України та Білорусі, по території яких протікає ріка, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Для покращення стану чистоти ріки Буг, а через це Вісли і Балтійського моря, мають бути фінансові ресурси, які треба направити нашим українським партнерам”,- заявив голова Вищої контрольної палати Польщі (NIK) Кшищтоф Квятковський.

За інформацією Квятковського, 93% неочищених або погано очищених стічних вод потрапляють до Бугу на території України. Основною проблемою названо погано систему очищення стічних вод у Львові та львівській агломерації.

Рахункові палати трьох країн паралельно провели контроль очищення стічних вод, які потрапляють до Бугу. Загальні висновки і пропозиції щодо створення фонду для її очищення буде передано урядам усіх європейських країн.

Голова NIK зауважив, що від України, яка зараз стоїть перед фундаментальними викликами захисту своїх кордонів, не можна вимагати самостійного вирішення проблеми Бугу.

“Тому вирішено, що для цього має бути спеціальна програма Євросоюзу”,- наголосив Квятковський.

Згідно з оцінками, на модернізацію очисних споруд у Львові потрібно близько 200 млн євро.

Голова Рахункової палати України Роман Магута наголосив, що загальна сума коштів, необхідна на очищення вод, які впадають до річки, становить 700 млн євро.

“Вирішення наявних проблем лише коштом бюджету неможливо. Виділені з бюджету кошти слід підтримати іншими фінансовими ресурсами – коштами інвесторів, закордонних організацій”,- підкреслив Магута.

Очищення Бугу є необхідним з огляду на вирішення проблеми забруднення Балтійського моря. Згідно з європейськими даними, найбруднішим місцем на узбережжі моря є Гданська затока, куди впадає Вісла із забрудненою у Бузі водою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-