Росія в Чорному морі має слабку позицію - експерт

Росія в Чорному морі має слабку позицію - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Поява союзницьких військ в акваторіях Балтійського і Чорного морів сильно дратує Москву, зокрема і через її слабкість, особливо в акваторії Чорного моря. НАТО і Росія повинні визначити правила поведінки під час військових навчань, щоб уникнути в майбутньому можливих інцидентів з непередбачуваними наслідками.

Таку думку в коментарі варшавському кореспондентові Укрінформу висловив екс-міністр національної оборони (МНО) Польщі, виконавчий директор Євроатлантичного товариства Януш Онишкевич.

“Росія є противником будь-якого збільшення присутності НАТО в акваторії як Чорного, так і Балтійського морів. Москві складно погодитися на появу в Балтійському і Чорному морях сил НАТО, особливо американських кораблів з системою протидії балістичним ракетам”, - наголосив Онишкевич.

Він додав, що завдяки провокаціям в Балтійському та Чорному морях Росія демонструє свою злість, у значній мірі - від безсилля. Однак це також є певного роду тиском і намаганням показати, що РФ не вагатиметься застосувати силу, якщо з її політичної точки зору з’явиться такого роду потреба.

“Але, звичайно, Росія не є настільки сильною, як це комусь здається… Якщо йдеться про Чорне море і російський Чорноморський флот, то навіть попри загарбання Криму, Росія там має слабку позицію. Він (флот – ред.) значно слабший від турецького, навіть не беручи до уваги можливість посилення турецького флоту в акваторії моря кораблями інших країн Альянсу”,- підкреслив виконавчий директор польського Євроатлантичного товариства.

Додатково, сильним аргументом Туреччини експерт назвав положення конвенції Монтре по статус проток Босфор і Дарданелли 1936 року.

“У випадку загрози, у відповідності до цієї конвенції, Туреччина може перекрити чорноморські протоки і заблокувати ти самим російські кораблі в Чорному морі”,- констатував він.

За його словами, можливості протидії Москви цьому фактору є мінімальними. Додатково це послабилося відмовою Франції продати РФ десантні кораблі типу “Містраль”.

“Це означає, що можливості Москви щодо морського десантування також є дуже обмеженими”,- зауважив Онишевич.

Водночас, колишній глава МНО зауважив, що під час сьогоднішнього засідання Ради НАТО-Росія у Брюсселі сторонам варто було б узгодити правила появи кораблів і літаків іншої сторони під час військових навчань.  

“Йдеться про те, щоб уникнути ситуацій, в яких могли б трапитися надзвичайні випадки, адже в когось можуть здати нерви, а це могло б призвести до непередбачуваних наслідків”,- констатував експерт.

В останні дні посилилися провокації російської авіації щодо кораблів НАТО в Балтійському морі, а в Чорному морі російська армія проводила операцію з блокування Чорноморських проток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-