Протести в Македонії тривають п’ятий день

Протести в Македонії тривають п’ятий день

Укрінформ
Тисячі демонстрантів у столиці Македонії Скоп’є 16 квітня п’ятий день вимагають відставки президента Георге Іванова і відкладення призначених на червень парламентських виборів.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Вибори, початково узгоджені на 24 квітня, а потім перенесені на 5 червня, є частиною укладеної за посередництва ЄС угоди, яка має на меті покласти край політичній кризі в країні.

Прихильники опозиції кажуть, що наразі немає умов для вільного і справедливого голосування.

Політична криза в Македонії розпочалося торік, коли опозиція звинуватила тодішнього прем’єр-міністра Ніколу Груєвскі та його уряд у незаконному прослуховуванні близько 20 тисяч людей, серед яких політики, судді, поліцейські, журналісти та дипломати. Груєвскі, який пішов у відставку в січні, відкинув звинувачення і сам звинуватив лідера опозиції Зоран Заєва в підготовці державного перевороту.

Раніше цього тижня президент Іванов амністував 56 посадовців, нібито причетних до скандального прослуховування. У телевізійному зверненні до нації Іванов пояснив, що зробив це для захисту національних інтересів, проте саме це рішення викликало ще бурхливіші протести в столиці. У Скоп’є шестеро поліцейських були поранені і один демонстрант затриманий під час масових виступів 14 квітня.

ЄС та США також розкритикували це рішення президента Македонії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-