НАТО не вичерпало своїх можливостей у відносинах з Україною – Солох

НАТО не вичерпало своїх можливостей у відносинах з Україною – Солох

Укрінформ
Агресія Росії в Україні має бути ключовим питанням як під час найближчого засідання Ради НАТО-Росія так і під час варшавського саміту організації 8-9 липня.

Про це у Варшаві, за результатами зустрічі з секретарем РНБО України Олександром Турчиновим, заявив голова Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Павел Солох, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“У контексті липневого саміту вважаємо, що НАТО у відносинах з Україною не вичерпало своїх можливостей. Ми виступаємо за співпрацю (з Україною – ред.) у сфері безпеки, а також у військовому вимірі, що зараз є найважливішим питанням. Ключовим є також те, щоб справа агресії Росії в Україні не стала питанням другого чи третього плану”, - наголосив Солох.

Він підкреслив, що Польща підтримує свою позицію щодо збереження економічних санкцій проти Росії у світлі невиконання Москвою Мінських домовленостей.

У контексті засідання Ради НАТО-Росія на рівні послів, що має відбутися найближчим часом у Брюсселі, то важливим голова BBN назвав факт, що воно відбудеться після прийняття в лютому на рівні міністрів оборони країн Альянсу стратегічного рішення про розміщення союзницьких сил на східному фланзі Альянсу.

“А тому, згідно з логікою, діалог з Росією має відбуватися з позиції сили. Спочатку ми приймаємо рішення щодо відлякування, оборони, а пізніше ведемо переговори з Росією”,- зазначив Солох.

Крім того, він зауважив, що Польща наполягає і має підтримку в цьому питання з боку альянтів, аби під час засідання Ради НАТО-Росія основною темою була агресія Росії в Україні.

“Це також буде провідною темою саміту НАТО у Варшаві у дискусіях щодо існуючих загроз”, - додав Солох.

Голова BBN зауважив, що провокації російської військової авіації, спрямовані проти сил НАТО в Балтійському морі, “слід сприймати дуже серйозно, оскільки від початку агресії Росії в Україні це повторюється регулярно”. За його словами, ці інциденти викликають глибоке занепокоєння країн регіону, зокрема й Швеції і Фінляндії, які не є членами НАТО.

Він переконаний, що у зв’язку з цим потрібно змінити механізми в НАТО, аби можна було оперативніше реагувати на такого роду дії.

Голова BBN наголосив на важливості того, щоб не допустити переходу такого роду інцидентів у військове протистояння. “Тут провину несе Росія, і треба це загальмувати, поки ще є можливість це зробити”, - зауважив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-