ООН почала співбесіди з кандидатами в генсеки

ООН почала співбесіди з кандидатами в генсеки

Укрінформ
Процес відбору нового Генсека ООН зазвичай проходив за зачиненими дверима і рішення приймали кілька впливових держав із числа постійних членів Ради Безпеки. Цьогоріч уперше в історії кандидати на посаду адміністративного голови Організації пройдуть співбесіду з представниками всіх держав-членів. 

Кандидатам на цю посаду доведеться відповісти також і на запитання небайдужих до долі ООН звичайних громадян всього світу, повідомляє сайт ООН

"На даний час на посаду Генерального секретаря ООН офіційно висунуто вісім кандидатів", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що шість з них - зі Східної Європи. Серед них - Срджян Керім з колишньої югославської Республіки Македонія, Весна Пусіч з Хорватії, Ігор Лукшич з Чорногорії, Данило Тюрк зі Словенії, Ірина Бокова з Болгарії і Наталія Герман з Республіки Молдова. У списку кандидатів також Антоніу Гутерріш з Португалії і Хелен Кларк з Нової Зеландії.

Так, кожний з нинішніх восьми кандидатів буде офіційно представлений державам-членам Генеральної Асамблеї ООН у рамках триденного діалогу, який розпочнеться у вівторок 12 квітня.

Представники громадськості зможуть поставити свої запитання через організації громадянського співтовариства або соціальні мережі.

Голова 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Могенс Люккетофт заявив, що майбутній процес відбору Генерального секретаря ООН буде максимально прозорим.

"Нинішній процес консультацій потенційно може змінити правила гри. Це - можливість підвищити прозорість у роботі всієї системи ООН, у тому числі створити умови для впливу громадськості на те, що ми тут робимо", - заявив Люккетофт.

Під час брифінгів кожному претендентові на посаду голови ООН буде виділено дві години для того, щоб під пильним наглядом держав-членів і перед телекамерами викласти свою позицію у десятихвилинному виступі і відповісти на запитання представників держав-учасниць. Зустрічі будуть відкритими і неофіційними.

Могенс Люккетофт також повідомив, що ще один раунд зустрічей кандидатів з державами-членами ООН пройде в червні. А в липні процес відбору нового Генерального секретаря почне Рада Безпеки.

Новий Генеральний секретар стане до виконання своїх обов'язків у січні 2017 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-