РЄ і Єврокомісія підтягнуть Балкани й Туреччину до своїх стандартів за €25 млн

РЄ і Єврокомісія підтягнуть Балкани й Туреччину до своїх стандартів за €25 млн

Укрінформ
Рада Європи та Європейська комісія уклали угоду про співпрацю з країнами Західних Балкан і Туреччиною у галузі верховенства закону і прав людини та виділення на зазначені цілі 25 млн євро.

Відповідну угоду у Страсбурзі підписали генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд та комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнес Хан, повідомили Укрінформі у прес-службі Ради Європи.

«Ми раді повідомити про те, що Європейська комісія і Рада Європи розпочинають спільну ініціативу, щоб допомогти своїм партнерам із Західних Балкан і Туреччини вирішити проблеми в галузі верховенства закону і права людини», - йдеться в спільній заяві РЄ та Єврокомісії.

Ініціатива підтримає реформи судової системи, боротьбу з корупцією та організованою злочинністю, захист прав вразливих груп та заохочуватиме політику боротьби з дискримінацією. «Всі ці питання, які мають основоположне значення для громадян, є найважливішими компонентами для частини Західних Балкан і Туреччини, щодо їх відповідності європейським стандартам», - підкреслюється у заяві.

Угода діятиме упродовж 3-х років і фінансуватиметься за рахунок бюджетів Європейської комісії та Ради Європи, у сумі 20 млн євро та 5 млн євро відповідно.

Автори ініціативи вважають, що за такий короткий період їм спільно з країнами регіону вдасться зміцнити потенціал пенітенціарної системи в організації та управлінні; поліпшити структуру фінансування політичних партій і структурний розвиток судів; допомогти владі розібратися зі злочинними активами; переглянути законодавство і стратегії в світлі нових міжнародних стандартів по боротьбі з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.

Крім того, в Раді Європи сподіваються, що країни регіону систематизують процес збору інформації про нетерпимість і дискримінацію, а також створять міжвідомчі робочі групи з питань сексуальних меншин (ЛГБТ). Серед іншого Рада Європи проведе експертизу законодавчих актів та надасть рекомендації щодо проведення внутрішньої політики у галузі захисту прав людини та верховенства закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-