Шість років після Смоленська. «Дамоклів меч» над головою Туска

Шість років після Смоленська. «Дамоклів меч» над головою Туска

Аналітика
Укрінформ
Тематика Смоленської катастрофи залишатиметься фактором політичної боротьби у країні

У Польщі в неділю відзначено шосту річницю Смоленської авіакатастрофи, яка стала найбільшою трагедією в історії країни від завершення Другої світової війни. Пам'ять про 96 жертв катастрофи вшанували сотні тисяч людей по всій країні. Ключові резонансні заяви у цей день очікувалися від брата загиблого президента - Ярослава Качинського, і він “не підвів”, анонсуючи невідворотність покарання для винних у трагедії.

У похмурий недільний ранок о 08:41 за місцевим часом багатьох поляків розбудив звук сирен, який символізував час падіння президентського Ту-154М поблизу військового аеродрому “Північний” у російському Смоленську. В цей час у Варшаві зачитували прізвища всіх жертв трагедії, а в усипальниці королів у краківському замку на Вавелі чинний президент Анджей Дуда покладав вінок до крипти, де покоїться подружжя Леха і Марії Качинських. Згодом він повернувся до Варшави, де в оточенні десятків тисяч людей відкрив на президентському палаці меморіальну дошку на честь екс-президента Качинського. Меморіальні дошки в пам'ять про жертв трагедії з'явилися у неділю ще у кількох місцях Варшави, зокрема у міністерстві розвитку та національної оборони країни.

Представники влади і політичних партій, зокрема глава уряду Беата Шидло, взяли участь у заупокійних літургіях у пам'ять про жертв катастрофи, а також поклали квіти на їхні могили.

Цього року урядова делегація до Росії на вшанування шостої річниці Смоленської катастрофи і 76-х роковин Катинської трагедії не була представлена на найвищому рівні, що, очевидно, пов'язано також із досить складним етапом нинішніх польсько-російських відносин. Польща безуспішно вимагає від Росії повернення розбитого президентського авіалайнера та “чорних скриньок” літака, а також передачі Варшаві документів у справі Катинського злочину. Росію дратує активна підтримка Польщею України. Обурення Москви також викликала остання ініціатива Інституту національної пам'яті Польщі демонтувати всі пам'ятники радянській армії та розмістити їх усі разом у музеї під відкритим небом. До слова, про Росію у контексті відзначення чергових роковин Смоленської катастрофи майже нічого не прозвучало з вуст польських державних керманичів. Проте, прозвучало багато і може навіть занадто багато красномовних фраз на адресу внутрішніх політичних опонентів з табору нинішньої парламентської опозиції і чинних володарів високих європейських кабінетів.

Виступи в неділю важливих державних осіб - президента, міністра оборони і лідера правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Качинського засвідчили, що тема Смоленська й надалі буде дуже важливою у внутрішній політиці й носитеме характер такого собі “дамоклового меча” над головами всіх тих, хто в попередній владі мав якесь відношення до прийняття чи виконання рішень у справі підготовки польоту до Смоленська літака президента Качинського. Включно з нинішнім президентом Євросоюзу Дональдом Туском.

Під час свого недільного виступу перед президентським палацом Дуда наголошував: Смоленська катастрофа стала свідченням “посередності” країни, поганого правління, помилок і того, що не повинно було трапитися.

Красномовнішим у цьому сенсі був виступ міністра національної оборони Антонія Мацеревича. Керманич польського оборонного відомства недвозначно натякнув, що у Польщі пам'ятатимуть про праведних, але також і про тих, хто таким не був. “Праведних буде нагороджено, а решту - покарано”, - з військовою прямотою заявив міністр оборони.

Утім, грубу риску під цим у неділю ввечері підвів Качинський, який відверто заявив, що провину за Смоленську катастрофу, принаймні у моральному плані, несе уряд Дональда Туска й особисто нинішня перша особа в Євросоюзі. Лідер PiS підкреслив, що він не проти вибачити тих, хто на його думку свідомо чи несвідомо причетний до катастрофи, але вибачення є можливими лише після визнання провини і понесення покарання. Цей “катарсис” уже не теоретично, а цілком реально відчувають на собі п'ять державних чиновників - троє працівників канцелярії екс-прем'єра Туска на чолі з главою Томашем Арабським і двоє колишніх польських дипломатів у Москві. І зовсім не виключено, що вони отримають кількарічні терміни ув'язнення. І таких судових справ може бути більше. А тоді першими у списку можуть опинитися Туск, екс-глави МЗС і МНО Польщі Радослав Сікорський і Богдан Кліх.

Насправді, Качинський вже віддавна звинувачує Туска в тому, що сталося у Смоленську, натякаючи при цьому на моральну відповідальність екс-глави уряду. Адже не є таємницею, що Туск і покійний президент Качинський мали не дуже теплі стосунки, відкрито сперечаючись як за єдине місце для країни за столом переговорів на саміті Євроради у Брюсселі, так і за єдиний справний урядовий літак, який був потрібен обом польським лідерам одночасно. Схожий рівень відносин, а, можливо, ще й набагато гірший, спостерігається вже тривалий час між Туском і Ярославом Качинським. Але після перемоги на парламентських виборах Качинський і його партія отримали реальні важелі, щоб спробувати притягнути до відповідальності Туска і його оточення. Можна припустити, що з цього приводу нинішній президент Євроради з кожним місяцем відчуватиме все більший дискомфорт, повертаючись на вихідні із Брюсселя до рідного Сопота.

Очевидно, Я.Качинський не підозрює, що Туск міг підкласти бомбу в літак Л.Качинського. Утім, його оточення переконане, що колишній глава уряду разом із підлеглими могли зволікати з оприлюдненням певних документів щодо ведення слідства чи навіть фальсифікувати їх. Нещодавно польські ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що, знаючи про підміну шести тіл жертв катастрофи ще в 2010 році, влада прийняла рішення про їх ексгумацію лише в 2012 році. “Навіщо вони зволікали майже два роки, може хотіли щось приховати?”, - риторично запитують прихильники Качинського. Напевно, з плином часу таких аргументів у копилці прихильників “невідворотності покарання” може з'явитися ще більше.

Качинський у неділю анонсував ще одне важливе для нього і його оточення рішення: незабаром буде створено комітет із будівництва в центрі Варшави двох пам'ятників - жертвам Смоленської катастрофи й особисто Леху Качинському. Рішення про будівництво пам'ятника Качинському поблизу президентського палацу раніше блокувалося попередньою владою. І хоча мером польської столиці все ще залишається соратниця Туска Ганна Гронкевич-Вальц, органи влади на державному рівні намагатимуться знайти альтернативні шляхи для того, щоб втілити свої наміри в життя.

У неділю Качинський переконував своїх прихильників у центрі Варшави, що їхня боротьба ще не завершена і треба мобілізувати зусилля для остаточної перемоги. Це значить, що тематика Смоленської катастрофи ще тривалий час буде фактором політичної боротьби у країні й довго триматиме у напрузі як прихильників теорії змови, так і тих, хто хотів би вже перегорнути цю страшну сторінку польської історії.

Юрій Банахевич, Варшава.

Фото: PAP/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-