У Польщі відзначають шості роковини смоленської катастрофи

У Польщі відзначають шості роковини смоленської катастрофи

Відео
Укрінформ
10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився літак з польською делегацією, яка мала взяти участь у вшануванні роковин катинського злочину.

Загинули всі 96 представників Польщі, серед них президент Лєх Качинський з дружиною Марією, передає Польське радіо.

Врочисті заходи у річницю цієї події відбуваються протягом усього дня у польській столиці та в інших містах і містечках. Як відзначила голова кабінету прем’єрки Польщі Ельжбєта Вітек, цього року святкування виглядає особливо врочисто: «Уперше у мене враження, від самого ранку, що відзначення роковин має державний характер, адже фрагмент польської держави розбився на смоленській землі».

З цієї нагоди Варшавою пройшов, зокрема, Марш із портретами. Учасники походу пронесли вулицями польської столиці біло-червоні державні прапори і портрети 96-ти жертв смоленської авіакатастрофи.

Масштабні жалобні заходи відбулись у Кракові, де чинний президент Анджй Дуда поклав квіти до усипальниці Лєха та Марії Качинських. Президент Польщі, наголосив: "Час лікує, а також змінює наші емоції. Певна річ, вони досі сильні. Згадки про пана президента Лєха Качинського та його дружину, про моїх друзів та інших людей, яких я знав і які загинули в цій катастрофі. Це був шок для всіх. І цей шок досі не минув", - цитує Deutsche Welle.

Своєю чергою лідер партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив: "Це особливий день. І не лише тому, що це шості роковини найбільшої трагедії у повоєнній Польщі, загибелі президента, першої леді, і багатьох видатних людей. Це й день, коли у Варшаві, з якою тісно пов'язаний мій покійний брат, відбуваються дуже серйозні заходи з ушанування його пам'яті".

Як повідомляв Укрінформ, у Варшаві відбулося пікетування посольства Росії, під час якого звучали вимоги повернути Польщі усі докази у справі Смоленської катастрофи, зокрема розбитий літак.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив співчуття польському народові, який сьогодні згадує смоленську авіакатастрофу.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-