НАТО не бачить неминучої загрози з боку Росії - Столтенберг

НАТО не бачить неминучої загрози з боку Росії - Столтенберг

Укрінформ
Керівництво Північноатлантичного альянсу вважає, що Росія не несе очевидної військової загрози країнам НАТО, розташованих, передусім, на кордоні з РФ, втім більше занепокоєне агресією Москви на сході України.

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи у середу в Вашингтоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми не бачимо будь-якої неминучої загрози проти країн-членів НАТО, включаючи союзників на сході. Але що ми бачимо – це більш агресивну Росію, яка несе відповідальність за агресивні дії в Україні та готова застосовувати військову силу", - наголосив глава Альянсу.

Він підкреслив, що в НАТО стурбовані використанням РФ військових можливостей для залякування сусідніх країн, зміни кордонів у Європі, анексії Криму, дестабілізації Східної України та утримання військ в Грузії та Молдові.

"Це звісно викликає у нас занепокоєння, і ми маємо дати відповідь цьому", - наголосив він. При цьому генсек НАТО додав, що має на увазі не тільки Сполучені Штати, які беруть найбільш активну роль у протистоянні російській агресії, але й усіх членів Альянсу.

Водночас глава Альянсу підкреслив, що НАТО уже доклала серйозних зусиль на цьому напрямі. "Минулого року, коли я був у Вашингтоні, я говорив про дестабілізуючу поведінку Росії, нарощування нею військового потенціалу та агресії проти України… Але з того часу ми досягли суттєвого прогресу", - заявив Столтенберг.

Він пояснив, що країни Альянсу, зокрема, підвищили боєготовність, посилили ефективність колективної оборони та розширили присутність та чисельність сил реагування в Європі.

Тим не менше, зауважив він, Альянс не шукає конфронтації з Москвою та розраховує на ведення конструктивного діалогу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-