Країни Центральної Європи нарощують військові бюджети - SIPRI

Країни Центральної Європи нарощують військові бюджети - SIPRI

Укрінформ
У 2015 році військові витрати у країнах ЄС  трохи знизилися, при цьому країни Центральної Європи збільшили свої військові бюджети на 13%. Основна причина зростання – агресія Росії проти України.

Про це йдеться у доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), опублікованого 5 квітня.

«Особливо велике зростання в країнах, що межують з Росією і Україною, а саме це Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Словаччина, які найбільш стурбовані намірами Росії після кризи в Україні», - йдеться у доповіді.

Витрати Західної Європи знизилися на 1,3 відсотка, це найнижчий показник щорічного зниження з 2010 року. Окрім того, Великобританія, Німеччина і Франція анонсували помірне збільшення військових бюджетів в найближчі кілька років на фоні погроз з боку РФ та "Ісламської держави", - йдеться у документі.

Загалом у 2015 році світові витрати на озброєння становили 1,7 трлн дол., що на 1% більше, ніж в 2014 році.

Лідер у світі за величиною військового бюджету – США, попри те, що у минулому році військові витрати там скоротили на 2,4% і бюджет складав 596 млрд дол. Друге місце - у Китаю, він на цьому щаблі вже кілька років поспіль. У 2015 році військовий бюджет Китаю зріс на 7,4% і становив 215 млрд дол. На третьому місці - Саудівська Аравія із збільшенням минулорічних військових витрат на 5,7% - до 87,2 млрд дол. Росія з третього у позаминулому році місця перемістилася на четверте у минулому. РФ у 2015 році наростила військовий бюджет на 7,5%, він склав  66,4 млрд дол.

«Військові витрати в 2015 році демонструють контрастні тенденції... З одного боку, тенденції витрат відображають ескалації конфлікту і напруженості в багатьох частинах світу; з іншого боку, вони показують за останнє десятиліття відрив від ситуації на нафтовому ринку», - сказав Сем Перло-Фріман, керівник проекту SIPRI.

На його переконання, економічна і політична ситуація створює невизначену картину на майбутні роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-