Бої у Нагірному Карабасі: Вірменія та Азербайджан звинувачують один одного

Бої у Нагірному Карабасі: Вірменія та Азербайджан звинувачують один одного

Укрінформ
На лінії зіткнення сил невизнаної Нагірно-Карабахської республіки і військ Азербайджану відбулося безпрецедентне загострення ситуації.

Прес-секретар МЗС Вірменії Тигран Балаян заявив, що Азербайджан пішов на ескалацію напруження, повідомляє агентство "Новини-Вірменія".

"У ніч проти 2 квітня противник здійснив наступальні дії на південному, південно-східному і північно-східному напрямках карабахсько-азербайджанської лінії зіткнення із застосуванням артилерії, бронетехніки та авіації", - наголошується у публікації.

За словами Балаяна, Баку підвищує напруження на фоні деструктивної позиції навколо карабахського питання і критики Азербайджану з боку міжнародного співтовариства через грубі порушення прав людини. "Безпрецедентна ескалація напруження з боку Азербайджану", - заявив він.

Як доповів заступник міністра оборони Вірменії Давид Тоноян на екстреній нараді, станом на полудень суботи активні бої в Нагірному Карабасі тривають - вірменські ЗС завдали контрудару. Тоноян зазначив, що вжиті безпрецедентні дії в період з 1994 року і донині.

Зі свого боку офіційний представник МЗС Азербайджану Хікмет Гаджиєв заявив, що Вірменія грубо порушує міжнародне право, обстрілюючи цивільні об'єкти Азербайджану.

Уся відповідальність за сформовану ситуацію повністю лягає на Вірменію як на країну - агресора і окупанта, сказав він агентству Trend.

На думку Гаджиєва, міжнародна громадськість має різко засудити артилерійські обстріли вірменськими ЗС цивільних об'єктів на території Азербайджану, що є грубим порушенням взятих Вірменією зобов'язань у рамках міжнародного гуманітарного права.

Азербайджан неодноразово заявляв, що присутність вірменських ЗС на окупованих територіях є основною перешкодою до врегулювання конфлікту, а також причиною загострення ситуації та інцидентів.

Офіційний представник МЗС вважає, що для врегулювання конфлікту і відновлення сталого миру в регіоні міжнародне співтовариство у відповідності з вимогами чотирьох резолюцій РБ ООН в першу чергу має категорично вимагати від офіційного Єревана виведення вірменських збройних сил з усіх окупованих територій.

Гаджієв зазначив, що ескалація напруження у Нагірному Карабасі збігається з черговою річницею окупації Кельбаджарского району Азербайджану 2 квітня 1993 року. У зв'язку з окупацією Кельбаджарского району радою безпеки ООН була прийнята спеціальна резолюція.

Нагадаємо, між Азербайджаном і Вірменією більш як  20 років існує заморожений конфлікт за право на територію Нагірного Карабаху.

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-