Світ має зробити все, щоб терористи не отримали ядерної зброї – Обама

Світ має зробити все, щоб терористи не отримали ядерної зброї – Обама

Укрінформ
Попри міжнародну координацію та зусилля багатьох країн щодо нерозповсюдження ядерної зброї та матеріалів, така загроза продовжує існувати, і світ має докласти більше зусиль, щоб унеможливити такий сценарій.

На цьому наголосив у п'ятницю президент США Барак Обама, відкриваючи Саміт з питань ядерної безпеки у Вашингтоні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми значно скоротили ризик потрапляння ядерних матеріалів до рук терористів, але цей ризик продовжує існувати", - зазначив американський лідер.

Він віддав належне координації міжнародних зусиль, через що терористичним угрупованням досі не вдалося набути ядерну зброю або матеріали для виготовлення брудної бомби. "Втім, ми знаємо, що Аль-Каїда не спить, і бельгійські терористи цікавились бельгійським ядерним об'єктом", - підкреслив президент США.

Він зауважив, що "Ісламська держава" вже використовувала хімічну зброю, зокрема, газ іприт, в Сирії та Іраку. "І якщо ці схиблені доберуться до ядерної бомби або ядерного матеріалу, вони, звичайно, використають це для того, щоб убити якомога більше людей. Тому наша робота тут залишається такою важливою", - підкреслив господар Саміту.

Він наголосив, що найбільш ефективний захист від ядерного тероризму – це забезпечення повної безпеки ядерного матеріалу. "Досі в різних країнах світу перебуває близько 2 тис. тонн ядерного матеріалу, і не всі вони зберігаються належним чином. Навіть невелика кількість плутонію може призвести до загибелі сотень тисяч невинних людей", - наголосив Обама.

Він звернув окрему увагу світових лідерів на необхідність зробити все можливе, щоб не допустити потрапляння ядерної зброї до рук "Ісламської держави".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-