Смоленська трагедія: у Варшаві п'ятьох чиновників судять за недбалість

Смоленська трагедія: у Варшаві п'ятьох чиновників судять за недбалість

Укрінформ
У Варшаві розпочався суд у справі п’яти польських держслужбовців, яких родичі загиблих у Смоленській катастрофі звинувачують у недбалому ставленні до підготовки візиту екс-президента Леха Качинського до Катині в 2010 році.

На лаві підсудних опинився також і екс-глава канцелярії прем'єр-міністра РП Дональда Туска, колишній посол Польщі в Іспанії Томаш Арабський, інформує кореспондент Укрінформу в РП.

У четвер в суді з’явилися четверо обвинувачених, крім Арабського. До процесу в якості речника верховенства закону долучився такод прокурор окружної прокуратури варшавської дільниці Прага.

У січні окружний суд Варшави відмовився закрити цю справу. Таким чином, суд відхилив прохання окружної прокуратури варшавської дільниці Прага, яка ініціювала закриття слідства у зв’язку з відсутністю складу злочину.

На Арабського, якого глава МЗС РП Вітольд Ващиковський достроково звільнив з посади посла Польщі в Іспанії, двох інших представників канцелярії тодішнього глави уряду, а також двох колишніх польських дипломатів в Москві, подали до суду родичі п’ятьох жертв Смоленської катастрофи. Станом на сьогодні до звинувачення приєдналися родичі ще дев’яти жертв катастрофи.

Підсудним закидають неналежне виконання обов’язків щодо контролю і координації дій у справі підготовки цього візиту. Зокрема, Арабського звинувачують у тому, що він не здійснив кроків щодо визначення статусу летовища у Смоленську, яке у світлі повітряного права не вважається летовищем, і не поінформував про це відповідні польські служби. Крім того, його звинувачують у поганому документообігу між державними органами у справі підготовки візиту екс-президента Качинського. 

У разі доведення провини підсудним звгрожує до трьох років ув’язнення.

Нагадаємо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Міжнародний авіаційний комітет у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС РП Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи в 2011 році назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча коаліція партії “Право і Справедливість” (PiS), яка вважає ці висновки обох комісій хибними, у березні на урядовому рівні відновила слідство у цій справі. У PiS не виключають, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-