Смоленська катастрофа: розслідування відновили через нові дані

Смоленська катастрофа: розслідування відновили через нові дані

Укрінформ
У Польщі відновили розслідування причин Смоленської катастрофи у зв’язку з виявленням "прихованої і невідомої раніше інформації" про причини катастрофи, що має важливе значення.

Про це під час засідання комісії Сейму з питань оборони заявив у середу глава Міністерства національної оборони Польщі Антоній Мацеревич, інформує власний кореспондент Укрінформу.

"Причиною створення цієї комісії, згідно з розпорядженням міністра національної оборони, було оприлюднення прихованої чи невідомої раніше інформації, що має велике значення для слідства, яка раніше не вивчалася з різних причин – небажання, неусвідомлення, незнання, помилок", - заявив Мацеревич.

Він наголосив, що не була досліджена одна з головних систем літака, яка мала фабричний брак, що вже є достатньою причиною для відновлення слідства. Крім того, приводом для відновлення слідства є неправильна ідентифікація тіл жертв катастрофи.

На його переконання, звіт попередньої польської урядової комісії, яка упродовж 2010-2011 років досліджувала причини Смоленської катастрофи, є "фальшивим і неправдивим".

Мацеревич також зауважив, що він не проти приєднання до підкомісії з розслідування катастрофи нових експертів.

Опозиційні політики під час засідання комісії наголосили, що Мацеревич не переконав їх у необхідності відновлення слідства. Екс-глава МНО Польщі Томаш Сємоняк підкреслив, що справжнім наміром відновлення слідства є намагання звинуватити у катастрофі екс-прем’єра Польщі Дональда Туска.

Нову підкомісію з розслідування Смоленської катастрофи Мацеревич створив на початку лютого. До складу комісії, крім польських фахівців, увійшли кілька спеціалістів зі США та Великої Британії, а також колишній радник президента РФ Андрій Ілларіонов.

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року під Смоленськом загинуло 96 осіб з польської державної делегації, зокрема і президент Лех Качинський. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-