Тоні Ебботт, екс-прем'єр-міністр Австралії
Світ повинен продовжувати цивільну та військову підтримку України 
Інтерв'ю 30.03.2016 10:56

- Справа в тому, що світ схильний забувати про існуючі кризи на фоні появи нових, навіть якщо попередні продовжують тривати. Але я вважаю, що це велика помилка і небезпека. У випадку з Україною я переконаний, що світове співтовариство повинне продовжувати цивільну та військову підтримку вашої держави, принаймні допоки загроза з боку Росії триває.

- До речі, про кризи - у своїй статті «Ігноруючи Україну, ми допомагаємо Росії», опублікованій нещодавно у Herald Sun, ви писали про те, що, у зв'язку зі згортанням російської військової присутності в Сирії, «Путін може знову спробувати пограти м'язами», що саме малося на увазі?

- Я дійсно вважаю, що після Близького Сходу найбільшою загрозою для миру і свободи у світі є агресія Росії проти своїх сусідів. Під час перебування у Києві я був поінформований про те, що зараз уздовж лінії зіткнення на сході вашої країни близько 60 тисяч українських військових протистоять понад 45 тисячам заколотників, з яких близько 10 тисяч є співробітниками російських спецслужб. Окрім них, як мінімум 50 тисяч російських солдатів мобілізовані у бойові групи по той бік офіційного кордону.

- Так, це правда, така небезпека існує. Ми знаємо, що МВФ надав фінансову підтримку українському уряду, ЄС сприяє розбудові громадянського суспільства, США і Великобританія допомагають тренувати українську армію. Проте деякі європейські країни хочуть відмовитися від санкцій проти Росії. Здійснюється тиск на Україну, щоб змусити її провести місцеві вибори за Мінськими домовленостями. Однак, незважаючи на угоду про припинення вогню, перемир'я є частковим, і результати виборів на бунтівних територіях навряд чи будуть об'єктивними.

Через страх перед Путіним жодна країна не була готова продавати Україні навіть оборонну зброю. Важко зрозуміти, чому законному демократичному уряду, який перебуває під реальною загрозою, було відмовлено в протитанкових і зенітних озброєннях, які Захід так легко надає моджахедам в Афганістані.

Як я вже відзначав у своїх коментарях щодо РФ, при такій великій кількості проблем у світі, останнє, що усім нам зараз потрібно - це потужна країна, яка поширює свій влив за допомогою війни.

- Це дуже чутливе питання, яке не можна залишати без відповіді. Необхідно знову повернутися до його розгляду і переглянути можливі варіанти притягнення винних до відповідальності. Рішення повинно бути прийняте із врахуванням оприлюднених результатів розслідування кримінальної справи, яке здійснює нідерландська сторона.

- Саме за час вашого прем'єрства відбувся перший візит в Австралію президента України. Як ви оцінюєте виконання заявленого під час візиту порядку денного, які проекти двостороннього співробітництва вважаєте найперспективнішими на сучасному етапі?

- Я дуже сподіваюся, що обсяги австралійських інвестицій в економіку України зростатимуть, адже для цього є всі передумови. Окрім того, маю надію, що Угода між Урядом України та Урядом Австралії про співробітництво в галузі використання ядерної енергії в мирних цілях (планується до підписання в рамках Вашингтонського саміту з питань ядерної безпеки наприкінці цього місяця - авт.) дозволить Австралії постачати ядерне паливо на український ринок, тим самим замінивши експорт урану до Росії, від якого ми свого часу відмовилися у рамках накладення санкцій на РФ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-