У Литві затвердили нову військову стратегію, Росія - найбільша загроза

У Литві затвердили нову військову стратегію, Росія - найбільша загроза

Укрінформ
У четвер міністр оборони Литви Юозас Олекас затвердив нову військову стратегію Литовської Республіки, в якій представлено аналіз ситуації безпеки в країні, вказані загрози Литві, визначені принципи політики оборони, військові цілі, вимоги до литовської армії і військових сил країни.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на міністерство оборони країни.

«Військова стратегія 2012 року вже не відповідала реаліям безпеки і новим завдання, що поставали перед литовською армією. З урахуванням досвіду Грузії і України литовська армія має бути готова реагувати швидко як самостійно, так і разом із союзниками, як на звичайні військові загрози, так і на неконвенційну», - заявив Олекас.

У новій військовій стратегії констатується, що в Литві ситуація безпеки погіршилася, а дії Росії, що руйнують засновану на правилах систему безпеки Європи, викликають найбільшу загрозу безпеці Литви.

У документі зазначається, що ймовірність конвенційної військової агресії проти Литви або інших країн регіону вже не є теоретичною, і в майбутньому може зростати.

Також наголошується, що литовська армія має бути готова відповісти на загрози неконвенційного характеру, наприклад нерегулярні збройні формування, інформаційні та кібернетичні атаки.

У стратегії також не змінюється основна військова мета - разом із союзниками забезпечити надійне стримування, а якщо це не вдасться, самостійно і спільно із союзниками забезпечити оборону Литви.

У стратегії затверджено прагнення, щоб у Литві постійно були дислоковані сили союзників НАТО і озброєння.

Як зазначається, це четверта військова стратегія за період незалежності Литви, яка замінює документ, що діяв з 2012 року. 14 березня військову стратегію схвалила Рада оборони Литви.

Нагадаємо, раніше в НАТО попередили, що Альянс не зможе захистити свої кордони на сході Європи в разі агресії з боку Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-