Гаваям повернули подаровані Куку шолом та плащ

Гаваям повернули подаровані Куку шолом та плащ

Фото
Укрінформ
Гаваям повернули плащ і шолом з пір'я, подаровані Джеймсу Куку в 1779 році.

Про це повідомляє ВВС.

«Унікальний гавайський плащ і шолом з пір'я, подаровані досліднику Джеймсу Куку в 1779 році, були повернуті гавайським аборигенам. Вони зберігалися у національному музеї Нової Зеландії більш як 100 років, побувавши перед цим у кількох приватних колекціях», - зазначається у публікації.

Відзначається, що розмови про повернення предметів одягу корінним жителям Гаваїв велися протягом трьох років. У підсумку плащ і шолом були передані представнику корінних гавайців в будівлі музею.

Як відомо, капітан Джеймс Кук провів зиму 1779 року на Гаваях. Спочатку його тепло зустріли місцевы жителі. Він отримав цінні подарунки, призначені лише для королівської знаті. Для створення одного плаща потрібно пір'я приблизно 20 тисяч птахів.

Однак через деякий час його відносини з місцевими жителями погіршилися, і Кука було вбито під час сутички з аборигенами.

Після загибелі Кука 4 лютого 1779 р. на Гаваях, експедиція у пошуках північного шляху на Британські острови попрямувала до Берінгової протоки, зайшла на Камчатку для поповнення запасів продовольства і ремонту суден.

Командир Камчатки Маркус Бем прийняв англійських моряків привітно, забезпечив запасами провізії. На знак подяки за гостинність капітан Ч. Кларк, який очолив після загибелі Кука експедицію, подарував Бему колекцію по традиційній культурі народів островів Полінезії.

Маркус Бем представив це зібрання увазі Катерини II, і в березні 1780 р. його було передано в Кунсткамеру Академії наук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-