Польща не зволікатиме зі скандальним законом про Конституційний суд

Польща не зволікатиме зі скандальним законом про Конституційний суд

Укрінформ
Голова Конституційного суду (KC) Польщі не відкладатиме на пізніший термін розгляд змін до закону про КС Польщі, прийнятих чинною польською владою у грудні минулого року.

Про відкладення терміну розгляду змін до закону про КС, яке має відбутися 7-8 березня, на 14 днів у понеділок попросив міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро, інформує власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Як головуючий на розгляді справи я прийняв рішення не відкладати засідання”,- заявив голова КС Польщі Анджей Жеплінський. Він не повідомив про причину такого рішення.

З п’ятниці, 4 березня, міністр юстиції Польщі Зьобро у відповідності до внесених нещодавно законодавчих змін, почав суміщати урядову посаду з посадою генпрокурора країни. В минулу п’ятницю він відкликав критичну оцінку щодо змін до закону про КС свого попередника на посаді генпрокурора Польщі Анджея Серемета.

Конституційний суд Польщі у вівторок і середу розгляне зміни до закону про КС, які опротестували депутати опозиційних партій, перший голова Верховного суду РП, речник громадянських прав Польщі і Національна Рада судочинства.

Нагадаємо, минулого тижня Венеціанська комісія поінформувала, що не відкладатиме, на прохання польської сторони, оприлюднення своєї оцінки щодо  змін до закону про КС. Свою оцінку комісія має оприлюднити під час найближчої сесії 11-12 березня. За інформацією опозиційного видання Gazeta Wyborcza,   рішення Венеціанської комісії має бути критичним до польської влади.

Зміни до закону про КС Польщі президент РП Анджей Дуда підписав наприкінці грудня.

Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали рішення влади про призначення нових суддів до складу КС, а також деякі інші записи. На їхню думку, зміни можуть паралізувати роботу цього важливого органу.

Представники чинної польської влади відкидають звинувачення, наголошуючи, що впроваджуючи зміни до закону про КС, вони діяли в рамках чинного законодавства. Натомість вони переконують, що своїми діями виправляють порушення при виборі суддів КС, яких припустилася попередня владна коаліція "Громадянської платформи" і Польської селянської партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-