Корупційні скандали у Молдові. «Сядуть усі»?!

Корупційні скандали у Молдові. «Сядуть усі»?!

Укрінформ
Молдавани сподіваються, що боротьба з корупцією стосуватиметься не тільки бабусь, які сидять на бордюрах...

Молдавани вважають корупцію найбільшим злом для держави, а найбільш корумпованими сферами - правоохоронні органи та систему правосуддя. Тим не менш, за результатами дослідження, проведеного однією авторитетною міжнародною правозахисною організацією, тільки у 2015 році громадяни Молдови витратили на хабарі і всілякі види «подяк» понад 50 мільйонів євро. Якщо поділити цю суму на кількість проживаючих у країні громадян, включаючи жителів Придністровського регіону, то кожен молдаванин, аж до грудних дітей, по 14-15 євро витратив на хабарі.

РЕГУЛЯРНИЙ ХАБАР НА ПАРУ СОТЕНЬ ДОЛАРІВ

Країну шокувала остання заява прем'єра. З 7 тисяч кримінальних та адміністративних справ, заведених на водіїв, затриманих у нетверезому стані за кермом у результаті проведених рейдів «Білі ночі», близько 2-х тисяч було припинено, 80 закриті без будь-яких для цього підстав.

Схема напрочуд проста. Молдова - маленька країна. Дуже і дуже багато хто її громадяни перебувають у близьких, середніх і далеких родинних зв'язках. Брат, сестра, брат дружини, ціла низка інших родичів передбачає «родинну допомогу» або «дружню допомогу». Також визначаються суми за цю, з дозволу сказати, «виручку». Але не допомогти - теж якось «не по-людськи».

Ось і допомагають молдавани один одному за різні суми, а інколи навіть не по-родинному, про по доброті душевній, що також має свою ціну. Приходить, наприклад, людина у поліцейську дільницю і просить не заводити на неї кримінальну або адміністративну справу. Приносить з собою від 100 до 500 євро, в залежності від складності ситуації, і питання вирішене. Таких випадків, якщо судити з матеріалів правоохоронних органів за останній час, безліч.

В режимі он-лайн на стрічках інформагентств Молдови з'являються повідомлення про затримання (на гарячому) співробітників поліції під час отримання хабарів. Правда, інформації, як саме вони покарані, ніде не знайдеш. Фраза «якщо їх провина буде доведена, їм загрожує...» стала «крилатою»! Ось на цьому-то повідомлення і закінчуються.

ВИСОКОПОЛІТИЧНИЙ ХАБАР ДО ПАРИ СОТЕНЬ МІЛЬЙОНІВ

Звичайно, у вищих ешелонах влади все відбувається більш вишукано. Однак і обсяги корупційних схем просто шокують. «Яскравим» наочним посібником поки залишаються «витівки» у сфері корупції екс-прем'єра країни Влада Філата, який отримав від бізнесмена, а нині мера міста Оргеєв Ілана Шора хабар у розмірі 250 мільйонів доларів. Тепер чекає на вердикт суду і розмірковує про життя за гратами. Як свідчать матеріали слідства, частину цього астрономічного для Молдови хабара Філат отримував, як він сам зізнався на суді, у вигляді «подарунків». Приміром, автомобілів класу «Люкс» (їх у Філата було цілих 5), квартир, сплачених чартерних літаків для здійснення виїздів у різні куточки Європи і різного іншого добра, яке було конфісковано в рамках кримінальної справи.

Не уникнув свого «фінішу» і товариш екс-прем'єра по корупційному «цеху», колишній начальник Податкової служби республіки, Миколу Вікол, отримавши 6 років в'язниці.

Не чужий Молдові і такий різновид сучасного корупційного торгу, як політичний. Набирає популярності «купівля» голосів на виборах, переманювання депутатів «за певну винагороду» з однієї фракції в іншу. У Молдові порушено (поки що) лише одну кримінальну справу. Решта чекають свого сасу» за недоведеністю. Адже у цій сфері складно, що називається, за руку зловити. Однак, диму, як відомо, без вогню не буває... Кілька років тому співробітники Національного центру по боротьбі з корупцією затримали чоловіка та жінку, які намагалися за 250 тисяч доларів «купити» депутата парламенту. В обмін на гроші той мав покинути фракцію однієї з партій, що входять в правлячу коаліцію. Ось такий собі політичний «базарчик».

БАНКІВСЬКА АФЕРА НА МІЛЬЯРД

«Політ фантазії» корумпованих чиновників, які вигадли злочинну схему виведення (простіше кажучи, крадіжки) з банківської системи країни більш як мільярда доларів, був просто захмарними. В результаті цієї «афери століття», як у Молдові називають розкрадання банківського мільярда, три найбільших банки країни, в тому числі і найстарший - Сбербанк, припинили своє існування. А країна поринула в глибоку фінансово-банківську кризу й кризу політичну. І, як результат, втрачено довіру громадян до інститутів державної влади. На жаль. Скільки мотузочці не витися...

Слідом за гучними скандалами було й суттєве розчарування і «похолодання» у відносинах між Молдовою та її закордонними інвесторами та міжнародними партнерами з Євросоюзу і США.

ТРИВОЖНА ТЕНДЕНЦІЯ ЗРОСТАННЯ

Є ще один дуже невтішний для Молдови показник. І він теж пов'язаний з корупцією. Його оприлюднив кілька місяців тому директор Світового банку по Молдові, Європі та Центральній Азії Алекс Кремер: порівняно з 2006 роком, рівень корупції в країні збільшився майже на 15%, а корупційний спрут на 2% гальмує економічне зростання держави. Саме через ці, здавалося б, зовсім непримітні два відсотки, громадянам Молдови доводиться шість тижнів на рік «працювати», тобто працювати не на себе, а на «того хлопця», щоб покрити втрати економіки в результаті таємних оборудок корупціонерів у владі.

Вражає також інший показник. Майже на 10% зросли суми хабарів за отримання пільгових контрактів на здійснення держзакупівель. Ця цифра також була оприлюднена представником Світового банку.

КОГО ВЗЯЛИ?

Не можна сказати, що компетентні державні органи сидять, склавши руки, і спостерігають за тим, як країну повільно розкрадають корупційні ділки. Крім колишнього прем'єр-міністра країни Влада Філата, заарештовані десятки чиновників і бізнесменів, підозрюваних у причетності до розкрадання банківського мільярда. Багато з них вже отримали свої, передбачені законом, тюремні терміни.

Під домашнім (поки що) арештом перебуває й колишній керівник Агентства продовольчої безпеки Олександру Чобану. За різні розміри хабарів він «люб'язно» надавав фермерам ліцензії на експорт та реекспорт продукції, зокрема, яблук в Росію. «Апетит» у чиновника був неслабкий. І сума хабарів, за даними Центру по боротьбі з корупцією, була вражаюча. За кожну ліцензію чиновник отримував одну тисячу євро. А їх видавалося не сотні, а сотні тисяч.

У камері ізолятора тимчасового утримання опинилися і співробітники Національного центру з моніторингу безпеки дорожнього руху, тобто, поліцейські. І теж за хабарі. В обмін на грошову винагороду співробітники центру стирали записи з камер відеоспостереження, які зафіксували ті або інші порушення правил дорожнього руху, підміняючи їх мінімальними дорожніми «огріхам», а то й зовсім знищували.

У місцях не настільки віддалених перебуває і донедавна начальник головного управління будівництва Кишинівської мерії Василь Олару. У його випадку схема дачі та одержання хабарів була більш ніж банальна: платиш гроші - отримуєш дозвіл на будівництво. Причому, іноді в той же день. Як кажуть, не відходячи від каси. А тим, хто платити не хотів, або не мав чим, доводилося місяцями, іноді роками оббивати пороги управління.

Розмах, як говоритися, вражає. Тим не менш, напрошується питання, «чи не носить ця боротьба з корупцією показовий характер, і «як лисиця ходила з пишним хвостом, так і будуть ходити, і заєць, зі своїм куцим хвостиком на лисицю аж ніяк не перетвориться». Однак, доведені до логічного кінця, тобто до конкретних тюремних термінів «гучні» справи дають привід сподіватися, що боротьба за дотримання законності стрсуваитметься не тільки бабусь, які сидять на бордюрах і продають останні «сімейні раритети», щоб себе прогодувати, а й тих, хто зі своїм «вовчим» апетитом краде, як прийнято говорити, вагонами. Або, як сказав генпрокурор Молдови Корнеліу Гурін, «мішками гроші з банку виносив». На кону все-таки майбутнє держави.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-